ISTANBUL SE PRIPREMA ZA SUTRAŠNJE VELIKO OTVARANJE AJA SOFIJE KAO DŽAMIJE:  Na otvaranju će morati postojati...

U cilju da se omogući efikasan prijevoz do bogomolje, na 25 linija javnog prijevoza će biti besplatno.

  • Svijet

  • 23. Jul. 2020  

  • 0

U toku su pripreme za veliko otvaranje Aja Sofije kao džamije koje će se desiti sutra, 24. jula. Nadležni su, prema izvještajima medija, uložili veliki napor da otvaranje protekne bez ikakvih problema.

Nakon što je 86 godina postojala kao muzej, Aja Sofija će ponovo biti džamija, podsjeća turski dnevni list Daily Sabah. Istakli su da su tu činjenicu pozdravili ne samo muslimani u Turskoj, već muslimani u cijelom svijetu.

Na velikom otvaranju Aja Sofije kao džamije morat će postojati fizička distanca među prisutnima i svi oni će se morati ponašati u skladu sa islamskim propisima.

"Znamo da je jedna od najvećih želja naših posjetioca bila da se pomole u Aja Sofiji", kazao je danas istanbulski guverner Ali Yerlikaya.

Potcrtao je da je sve učinjeno da otvaranje protekne u najboljem redu. Ukazao je da će biti dovoljno vremena za molitvu, a da će ostalim posjetiocima vrata biti otvorena od deset sati ujutro do sljedećeg jutra, javlja Klix.

Neće se insistirati samo na fizičkoj distanci. Prisutnima će se mjeriti tjelesna temperatura i tražit će se od njih da nose zaštitne maske. Bit će 17 medicinskih punktova koji će imati 736 članova. Pripravni će biti 101 sanitetsko vozilo i helikopter.

Velika pažnja posvetila se i sigurnosti, pa će tako postojati 11 sigurnosnih punktova.

U cilju da se omogući efikasan prijevoz do bogomolje, na 25 linija javnog prijevoza će biti besplatno. Parking mjesta također će biti besplatna. Voda, maske, dezinfekciona sredstva i molitveni tepisi također će se besplatno dijeliti.

Očekuje se da će otvaranju prisustvovati 1.500 ljudi. Među njima bit će i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Prema pisanju Daily Sabaha, čelnik opozicione Republikanske stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu je odbio prisustvovati otvaranju.

Podsjećamo, odluka nadležnih u Turskoj da u Aja Sofiji ponovo bude džamija izazvala je reakcije u cijelom svijetu. Veliki je broj onih koji su kritikovali takvu odluku te su pozivali da se pokrene međunarodna rasprava po ovom pitanju. Nije izostala ni reakcija Sjedinjenih Američkih Država koje nisu podržale ovu odluku.

Aja Sofija je pod zaštitom UNESCO-a. U ovoj 1.500 godina staroj znamenitosti prvo je bila smještena crkva, onda džamija, da bi 1930. bila pretvorena u muzej. Turske vlasti su nedavno odlučile da objekat ponovo bude džamija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...