PANIKA U HRVATSKOJ: Upitne Plenkovićeve milijarde, Europski parlament traži promjenu dogovora…

Europski parlament izglasao je u četvrtak rezoluciju u kojoj ističe da ne može prihvatiti dogovor koji su postigli šefovi država ili vlada o sedmogodišnjem budžetu i traži njegovo poboljšanje.

  • Ekonomija

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Europski parlament "ne može prihvatiti politički dogovor o Višegodišnjem finansijskom okviru za razdoblje 2021. - 2027. u obliku u kojem je dogovoren", navodi se u tekstu rezolucije Europskog parlamenta koji je izglasan većinom od 465 glasova za, protiv je bilo 150, a suzdržano 67 zastupnika.

U rezoluciji se dodaje da je Parlament "spreman odmah ući u konstruktivne pregovore s Vijećem kako bi ga poboljšali".

Čelnici zemalja članica u ponedjeljak su, nakon višednevnih pregovora, postigli dogovor o novom Višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) i novom instrumentu EU sljedeće generacije, koji je odgovor na ekonomske posljedice korona-krize. Paket je ukupno težak 1.824 milijarde eura, od čega 1.074 milijarde otpadaju na sedmogodišnji budžet za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a 750 milijardi na EU sljedeće generacije (NGEU). Od tih 750 milijardi, 390 milijardi će se dodjeljivati kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kao zajmovi.

Europski parlament može prihvatiti ili odbaciti taj dogovor, ali ga ne može mijenjati. U kasnijoj fazi, kada se dogovor Europskog vijeća treba pretočiti u zakone, Parlament kao suzakonodavac ima jednake ovlasti kao i Vijeće i ravnopravno sudjeluje u tom procesu. Tekst rezolucije ne predstavlja odbijanje dogovora usvojenog na Europskom vijeću nego je to zauzimanje pozicije uoči početka pregovora o zakonodavnim tekstovima. Parlament bi najesen trebao glasati prihvata li ili odbija dogovor čelnika zemalja članica.

Prema Lisabonskom sporazumu, Europski parlament treba dati pristanak na dogovor Europskog vijeća o VFO-u. Prvi put je koristio te ovlasti 2013., kada se odlučivalo o VFO-u za razdoblje 2014. - 2020. Tada je, također, dovodio u pitanje dogovor Europskog vijeća, ali ga je na kraju prihvatio.

Parlament nema takve ovlasti kada je u pitanju instrument EU sljedeće generacije, ne može ga mijenjati ni odbiti.

Parlamentarci su u rezoluciji pozdravili dogovor o planu za oporavak kao "povijesni korak", ali su izrazili žaljenje što je smanjen dio namijenjen za bespovratnu pomoć. Također su izrazili želju da budu "demokratski involvirani" u provedbu toga plana, jer "izabrani zastupnici nemaju formalnu ulogu u tome".

Što se tiče VFO-a, zastupnici su u rezoluciji izrazili nezadovoljstvo rezovima u više programa, poput zaštite klime, digitalne tranzicije, zdravstva, istraživanja, razmjene studenata, upravljanja granicama.

Parlament stoga ne prihvata "politički dogovor Europskog vijeća o VFO-u za 2021. - 2027. u sadašnjem obliku i neće prihvatiti 'fait accompli' te je spreman "uskratiti svoj pristanak na VFO" dok se ne postigne zadovoljavajuće rješenje u predstojećim pregovorima između Vijeća i Parlamenta, po mogućnosti najkasnije do kraja oktobra kako bi se sektorski programi mogli početi provoditi od početka sljedeće godine.

Zastupnici su, također, izrazili žaljenje što je u dogovoru Europskog vijeća oslabljena uvjetovanost korištenja europskih sredstava s načelima vladavine prava, temeljnih prava i demokratije. Podsjećaju da su oni suzakonodavci u donošenju uredbe o vladavini prava.

Parlament, također, kaže da neće dati pristanak na VFO-u bez dogovora o reformi sistema vlastitih budžetskih prihoda, uključujući uvođenje novih izvora budžetskih prihoda tokom budžetskog razdoblja od 2021. do 2027. godine.

Dogovor čelnika zemalja članica predviđa uvođenje novih vlastitih prihoda za europski budžet, iz kojih će se dijelom vraćati dug kojim će se finansirati oporavak.

Najprije će se uvesti porez na nerecikliranu plastiku, i to od 1. januara 2021. godine.

Uslijedit će porez na uvoz proizvoda čiju proizvodnju prati intenzivna emisija ugljika, zatim taksa na digitalne usluge. To bi se trebalo uvesti najkasnije do početka 2023. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...