PIŠI PROPALO: Čović u velikim problemima, mali dioničari "Aluminija" traže hitan raskid ugovora s kinesko-izraelskom grupacijom...

Predstavnici malih dioničara zatražili su u petak od Vlade Federacije BiH da raskine ugovor o najmu dijela pogona mostarskog "Aluminija" s izraelsko-kineskom grupacijom, koju predvodi "M. T. Abraham Group", tvrdeći da nisu ispunili nijedan uvjet koji bi garantirao ponovno pokretanje proizvodnje, prenosi Hina.

  • Ekonomija

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 0

Nakon sjednice skupštine dioničara "Aluminija" u Mostaru, predsjednik Udruženja malih dioničara (DIAL) Zlatko Topić istaknuo je kako se, uprkos ugovoru, nijedan radnik još nije vratio na posao.

„Ovdje sve ide naopako od potpisivanja ugovora s "Abrahamom". Za desetak dana ističe 120 dana kada su trebali vratiti na posao 80 radnika, a nijednoga nisu vratili. Nisu uplatili ni feninga "Aluminiju"“, kazao je Topić novinarima.

On je pozvao Vladu FBiH da raskine ugovor s izraelsko-kineskom grupacijom.

„I prije par mjeseci govorio sam da je taj ugovor štetan, protuzakonit i da je protiv svih akata i propisa koji važe u ovoj državi“, dodao je Topić.

Na sjednici Skupštine dioničara utvrđeno je kako je gubitak u prošloj godini iznosio približno 51 milion eura. Skupština nije prihvatila finansijski ni revizorski izvještaj.

Stotine bez posla

Mostarskom "Aluminiju" prekinuto je napajanje električnom energijom početkom jula prošle godine, nakon što su dugovanja premašila 220 miliona eura.

U aprilu ove godine su suvlasnici kompanije, Vlada FBiH kao najveći pojedinačni dioničar sa 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari - radnici, te Vlada Hrvatske s udjelom od 12 posto, prihvatili ugovor o davanju u najam pogona grupaciji koju vodi "MT Abraham Group" kako bi se pokrenula proizvodnja.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz "MT Abraham Group", čine još državne kineske kompanije "China Machinery Engineering Corporation" (CMEC) i "China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd." (NFC), proizvodnja se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi.

"Aluminij" je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine, a njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...