NIJEMCI ZNAJU NAJBOLJE: Ne igrajte se tuđim životima, evo koliko najviše smije biti stara guma na vašem automobilu…

Odgovor iz naslova naše vijesti ovisi i o dubini utora gume, ali jedno je sigurno…

  • Auto

  • 26. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

…, za zimske gume, na primjer, u mnogim evropskim državama propisano je najmanje 4 mm dubine utora. Ispod tog minimuma vrijeme je za zamjenu, neovisno o starosti.

Stručnjaci Njemačkog autokluba (ADAC) preporučuju da maksimalna starost ljetne gume smije biti osam godina, pod uvjetom da su u izvrsnom stanju, no dalje od toga i ne pomišljate ih koristiti jer gumama dramatično padaju performanse. Pritom nije važna samo dubina utora, pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte ih ranije, ukoliko uočite bilo kakve nedostatke, piše „Slobodna Bosna“.

PROVJERA STAROSTI GUMA

Vjerovatno znate da svaka guma na bočnom profilu ima DOT broj, koji se sastoji od četiri znamenke. Na primjer, 1219 znači da je guma proizvedena u 12 sedmici 2019. godine.

Stoga ne tre ba biti vrstan matematičar da bi se izračunala starost gume.

I, da ne zaboravimo. Procijenjena maksimalna starost gume odnosi se samo na one pneumatike koji se ne koriste i zimi, već su uredno i ispravno uskladištene i mijenjaju se kada za to dođe vrijeme.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...