EPIDEMIOLOGINJA ANISA BAJRAMOVIĆ POJASNILA: Zašto izolacija traje 14 dana i kada može biti produžena

Prema njenim riječima, koronavirus se u organizmu zadržava jako dugo, iako osoba nije zarazna za okolinu.

  • Društvo

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

Izolacija zbog sumnje na koronavirus traje 14 dana od pojave prvih simptoma. Međutim, nijedan pacijent nije testiran odmah prvi dan po pojavi simptoma, osim u hitnim slučajevima, nego tek nakon šest do sedam dana nakon toga. Obrazloženje koje daju doktori je da tek nakon šest do sedam dana poslije pojave prvih simptoma test na koronavirus daje pouzdane rezultate. Ukoliko se testiranje obavi ranije, postoji mogućnost da nalaz bude lažno negativan, odnosno da bude negativan, iako je osoba zaražena koronavirusom.

Od pojave prvih simptoma počinje i 14-dnevna izolacija kako za oboljelog, tako i za sve njegove ukućane, bez obzira da li neko od ostalih članova domaćinstva ima simptome bolesti ili ne. Međutim, postavlja se pitanje šta ako nalaz nakon testiranja bude pozitivan. Naime, na uzimanje uzoraka se čeka, recimo sedam dana, pa još tri do četiri dana na nalaz. Znači, kad nalaz stigne period izolacije je skoro pa istekao. Pitanje je da li nakon dobijenog nalaza počinje novi period izolacije do ozdravljenja pacijenta, ili ne. Pitanje je kada se ukućani, koji su također u izolaciji, mogu vidjeti sa nekim ko pripada rizičnim grupama, poput roditelja, ili drugih starijih osoba ili hroničnih bolesnika.

Produženje izolacije

- Izolacija se uvodi kako bi se spriječilo širenje bolesti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je najveća zaraznost do osam dana od pojave prvih znakova bolesti. Dakle, bez obzira kada je urađeno testiranje i kada je gotov nalaz, izolacija pacijentu i članovima njegovog domaćinstva prestaje 14 dana nakon pojave prvih simptoma, odnosno prijavljivanja doktoru porodične medicine, pojasnila je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović, piše Oslobođenje.

Ona je napomenula i da postoje slučajevi kada se izolacija može produžiti.

- Ako neko od ukućana oboljele osobe dobije simptome zaraze koronavirusom, tada od tog dana počinje teći novih 14 dana izolacije za sve ukućane, pa i za onu osobu koja je prva zaražena. To znači da, sko u jednom domaćinstvu ima više članova, a ne dobiju svi istovremeno simptome zaraze, nego jedno za drugim, da se izolacija može produžiti na više od mjesec dana, pa i duže, jer se vrijeme izolacije uvijek iznosa počne računati za sve ukućane kako koji član domaćinstva dobije simptome, kazala je Bajramović.

Prema njenim riječima, koronavirus se u organizmu zadržava jako dugo, iako osoba nije zarazna za okolinu.

Opasno zanemarivanje

- Recimo, može se desiti da osoba koja je prebolovala koronavirus u martu ili aprilu sada poželi otići na odmor obavi testiranje i da joj nalaz opet bude pozitivan, te da ne dobije dozvolu za ulazak u drugu zemlju u koju namjerava ići. To znači da se virus još zadržao u organizmu, iako nije dovoljno jak da bi ta osoba obolila, napomenula je Bajramović.

Posebno je naglasila kako se bilo kakvi simptomi, odnosno promjene u zfravstvenom stanju ne smiju zanemarivati. Nekada to može biti čak i ničim izazvano krvarenje iz nosa. Posebno simptomi koji upućuju na koronavirus, kao što je povišena temperatura, kašalj, gubitak čula okusa i mirisa, stomačni problemi i slično, čak i ako traju samo jedan dan. Naime, čak i tako blagi i kratkotrajni simptomi mogu značaiti da je ta osoba zaražena koronavirusom, ali da nema težu kliničku sliku.

Međutim, čak i u takvom blagom obliku, koronavirus se može prenijeti na nekog ko pripada nekoj visokorizčnoj grupi, što na kraju može imati fatalne posljedice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...