SLIJEDI LI POSKUPLJENJE?: Prestaje neposredna kontrola cijena naftnih derivata

Vlada Federacije BiH na današnjoj, telefonski održanoj sjednici izmijenila je odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom prestaje važenje odluke o utvrđivanju marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

  • Ekonomija

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 9. aprila 2020. godine donijela odluku o dopuni odluke o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, a dopuna se odnosila na utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Cilj donošenja ove dopune odluke bio je da se u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije Covida-19 blagovremeno interveniše na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih učesnika u lancu snabdijevanja naftnim derivatima.

Vlada FBiH je 29. maja 2020. godine ukinula stanje prirodne nesreće na području FBiH. S obzirom na to da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena ovog energenta stabilizovali, oba entiteta su u koordinaciji pripremila odgovarajuće propise kojima se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini (kalkulative cijene) za naftne derivate.

Donesena je i odluka o prestanku važenja odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine naveliko naftnim derivatima, propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo, 0,25 KM po litru derivata.

Federalna vlada prihvatila je informaciju u vezi sa pismom evropskog komesara za susjedstvo i proširenje koje se odnosi na pripremu Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan od Evropske komisije, koji ima za cilj pružanje dugoročne podrške ekonomskom oporavku, unapređenju konkurentnosti, približavanju regije Evropskoj uniji i jačanju regionalne povezanosti, a u kontekstu ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Covida-19 i napora za oporavak privrede, kao i daljnjeg unapređenja kvaliteta života građana i unapređenja investicijske klime i evropske perspektive.

Fadil Novalić, premijer FBiH, zadužen je da uputi dopis Vijeću ministara BiH u kojem će dostaviti listu prioritetnih projekata, koja je sačinjena uvažavajući parametre navedene u pismu evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija, navode iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je, u skladu sa preporukom, predložila listu prioritetnih projekata za razmatranje, na kojoj su brza cesta Brčko - Tuzla - Živinice, kao dio regionalnog saobraćajnog povezivanja i povezivanja s EU, brza cesta Lašva - Travnik - Jajce, kao prva faza povezivanja s EU, brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Hrvatska, kao povezivanje s EU, željeznička pruga Vareš - Banovići, kao dio regionalnog saobraćajnog povezivanja, saniranje i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik, kao dio regionalnog željezničkog povezivanja, i plinovod Travnik - Zagvozd, povezivanje s plinskom mrežom EU.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...