ŠPANIJA REKORDER PO DNEVNOM BROJU ZARAŽENIH: Rekordni rast broja novozaraženih i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj

"Današnji skok možda je povezan s pojedinačnim žarištima, ali bi mogao ukazivati i na nešto puno veće", rekao je Ronan Glynn, medicinski savjetnik vlade.

  • Svijet

  • 30. Jul. 2020  

  • 0

Španija, Francuska, Britanija i Irska u četvrtak su zabilježile rekordan broj novozaraženih koronavirusom u posljednjih nekoliko tjedana, dok je London najavio 14-dnevnu karantenu za putnike iz Luksemburga zbog rasta broja slučajeva covida-19 u toj zemlji, prenose agencije.

Španija je u četvrtak zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih od ukidanja karantene, pošto je drugi dan zaredom bilo više od 1000 novih infekcija koronavirusom. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je dijagnosticirano 1.229 novih zaraza u posljednja 24 sata.

Vodeći vladin stručnjak za covid-19 Fernando Simon opovrgnuo je međutim da se Španjolska nalazi u drugom valu zaraze koronavirusom. "Drugi val bi bio kad bismo imali nekontroliran, raširen prijenos virusa unutar zajednice", rekao je Simon. Premda je priznao da se virus širi slobodno u dijelovima sjeveroistočnih regija Katalonije i Aragona, Simon je rekao da je u većem dijelu zemlje epidemija pod kontrolom. Također je dodao da je virus sada daleko manje smrtonosan nego na vrhuncu epidemije u travnju, prenosi Reuters.

Dnevni rast bilježi i Francuska koja je u srijedu registrirala 1377 novih slučajeva, prvi put prešavši prag od 1000 novozaraženih u jednome danu od polovine svibnja kada je ublažila karantenu. Zdravstvene vlasti su priopćile i da je 381 oboljeli na intenzivnoj skrbi, prvi put više od prosjeka u proteklih 16 tjedana.

Od covida-19 umrlo je 16 ljudi, više od prosječnih deset dnevno, čime je ukupni broj žrtava porastao na 30,254.

Istovremeno, Irska je objavila da je u četvrtak zabilježen najveći broj novozaraženih u jednome danu u posljednja dva mjeseca.

Registrirano je 85 novooboljelih, u usporedbi s prosječnih 20-tak proteklih dana.

"Današnji skok možda je povezan s pojedinačnim žarištima, ali bi mogao ukazivati i na nešto puno veće", rekao je Ronan Glynn, medicinski savjetnik vlade.

Velika Britanija u četvrtak je također javila o rekordnom broju novozaraženih u posljednja četiri tjedna. Brojka od 846 novih pozitivnih slučajeva najviša je od 28 lipnja.

London će uvesti karantenu od 14 dana za putnike koji dolaze iz Luksemburga, objavio je u BBC u četvrtak. "Doznajem da će britanska vlada uvesti karantenu za osobe koji se vraćaju iz Luksemburga", rekao je novinar BBC-a Chris Mason.

Službena objava očekuje se kasnije u četvrtak. Istu mjeru je ranije u četvrtak uvela škotska regionalna vlada.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...