ZBOG KRITIČNE SITUACIJE U KANTONU SARAJEVO: Izdate vanredne mjere i upute

Zbog pojave velikog broja slučajeva iz porodičnih klastera, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavio je novo saopćenje za javnost.

  • Vijesti

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

U njemu se daju smjernice o mjerama za sprečavanje i kontrolu infekcije za osobe za koje se sumnja ili su potvrđeni slučajevi infekcije sa koronavirusom (COVID-19) koje imaju blage simptome i ne zahtijevaju hospitalizaciju, već se samoizoliranje provodi kod kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sumnjivi ili potvrđeni bolesnici s COVID-19 sa blagom kliničkom simptomatologijom (uglavnom groznicom, kašljem, glavoboljom i malaksalošću) ne zahtijevaju hospitalizaciju i mogu se tretirati kod kuće. Većina njih će se spontano oporaviti bez komplikacija. Kako se klinički znakovi i simptomi mogu pogoršati s progresivnom dispnejom zbog bolesti donjih dišnih puteva, većinom u drugoj sedmici bolesti, bolesnicima koji se liječe kod kuće treba pružiti upute ako primijete poteškoće s disanjem – navodi se u saopćenju Zavoda.

Stroga higijena ruku

Preporučuju da se ograniči broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili potvrđenom pacijentu COVID-19 i bolje je da samo jedna osoba bude kao njegovatelj.

– Ta osoba treba biti zdrava i bez komorbiditeta kao visoki krvni pritisak, dijabetes, respiratorni ili srčani problemi. Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (npr. starije osobe, imunokompromitirani ljudi ili osobe s postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt.

Pristup zajedničkim prostorijama trebalo bi ograničiti koliko god je to moguće, te se mora provoditi stroga higijena ruku – navodi iz Zavoda.

Ističe se da svi zajednički prostori trebaju biti dobro prozračeni, a površine koje se često dodiruju (kvake za vrata, prekidači za svjetlo) trebaju se često se čistiti neutralnim deterdžentima.

– Česta higijena ruku, posebno nakon kontakta s pacijentom ili bilo kojom površinom koju je dodirnuo pacijent, posebno prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta. Toalet, lavabo u kupaonici itd. treba svakodnevno čistiti, izbjegavajući prskanje.

Površine i objekti trebaju biti dezinficirani običnim izbjeljivačem u domaćinstvu – dodaje se u saopćenju te napominje da u kuću ne smiju biti primljeni posjetitelji dok se pacijent u potpunosti ne oporavi.

Ako u kućanstvu ima više pacijenata sa sumnjom ili potvrdom COVID-19, svi pacijenti mogu biti izolirani u istu sobu, a preporučuje se da se izbjegava i fizički kontakt s članovima obitelji.

Pratiti simptome

– Izbjegavajte što više boravke u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi. Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je više moguće, posebno kad ste u zajedničkim dijeljenjim prostorijama – kazali su iz Zavoda te naglasili da treba izbjegavajti bliski kontakt s pacijentom što je više moguće i držati se udaljenosti od najmanje jedan metar.

– Često perite ruke, posebno nakon kontakta s pacijentom i bilo kojim predmetom koji je koristio pacijent (npr. pribor za jelo, posteljina, toalet, itd.). Voda i sapun učinkoviti su za pranje ruku, može se koristiti i alkoholna otopina za dezinfekciju ruku. Koristite ručnike za jednokratnu upotrebu da biste osušili ruke kad god su dostupni – stoji u saopćenju.

Njegovatelji trebaju biti u karantinu 14 dana nakon oporavka pacijenta i vršiti samopraćenje pojave simptoma COVID-19 (npr. vrućica, kašalj).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...