NOVA AKVIZICIJA VODEĆEG TRGOVCA U BiH: Tuzlanski Bingo preuzima TP DC Sarajevo

Tuzlanski Bingo u vlsništvu Senda Džambića najavio je ponudu za preuzimanje kompanije TP Distributivni centar Sarajevo, nakon što je stekao 43 posto dionica u ovoj veleprodajnoj trgovačkoj kompaniji.

  • Ekonomija

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

– Shodno članu 9 stav 5. Zakona o preuzimanju dioničkih društava Bingo Tuzla koji posjeduje 43.0091% dionica emitenta TP DC Sarajevo, obavještava o nastanku obaveze objavljivanju ponude za preuzimanje društva TP DC Sarajevo, i da će se sukladno zakonu objaviti ponuda za preuzimanje, navodi se u obavještenju dioničarima objavljenom na stranici Sarajevske berze.

Bingo je došao do 43 posto dionica u TP DC Sarajevo krajem maja kada je otkupio udio koji je posjedovalo društvo BLBH Invest Beč (Austrija). Bingo se u ovom poslu skrivao iza skrbničkog računa Sberbank BH.

Prethodno su BLBH Invest i Fortenova pokušavali uvećati udio u Distributivnom centru ali im to nije uspjelo. BLBH Invest je objavio namjeru preuzimanja TP DC, dok se na tender Fortenove nije prijavio niti jedan dioničar.

Fortenova grupa trentuno je većinski vlasnik kompanije TP DC Sarajevo sa 51 posto dionica.

Džaambićev Bingo je poslovnu 2019. godinu završilo sa 93,4 miliona KM neto dobiti, što predstavlja povećanje profita od 22 posto u odnosu na profit iskazan na kraju prethodne godine.

Ukupni prihodi Binga u 2019. godini iznosili su 1,2 milijarde KM i veći su za 12 posto od prihoda ostvarenih godinu ranije, dok su ukupni rasjodi iznosili 1,1 milijardu KM, što predstavlja također povećanje rashoda od 11 posto u odnosu na rashode godinu ranije.

Neto dobit Binga, kao i prihodi, zadnjih pet godina su u konstantno porastu. Prihodi su 2015. godine iznosili 807 miliona KM a dobit 56,1 milion KM, a 2016. 915 miliona KM, odnosno 67,4 miliona KM. Prihodi su 2017. godine narasli na ukupno milijardu KM, a dobit na 72,4 miliona KM. Godinu kasnije prihodi su iznosili 1,1 milijardu KM a dobit 76,4 miliona KM, da bi na kraju 2019. prihodi iznosili 1,2 milijarde KM, a dobit 93,4 miliona KM.

Tuzlanski gigant je vodeći privatni poslodavac u BiH. Trenutno zapošljava  7.580 radnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...