EVROPA SE BOLJE DRŽI OD AMERIKE: Evropska ekonomija potonula 12 odsto, američka 32 odsto!

Američka ekonomija zabilježila je u drugom kvartalu ove godine pad od 32,9 odsto, dok je u eurozoni bruto domaći proizvod pao za 12,1 odsto.

  • Svijet

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Američka ekonomija zabilježila je u drugom kvartalu ove godine pad od 32,9 odsto, što je najviše ikada, saopćio je vladin Biro za ekonomske analize.

Prethodno je američki BDP pao u prvom kvartalu ove godine za pet procenata, prenio je CNN.

Pad BDP-a u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi je 9,5 odsto, odnosno 1.800 milijardi dolara. Drugi kvartal bio je najgori od 1947. godine, kada je u SAD-u počelo kvartalno praćenje ekonomske statistike.

Tokom najgoreg perioda Velike depresije 1932. godine, američka ekonomija zabilježila je pad od 12,9 odsto.

U eurozoni, bruto domaći proizvod pao je za 12,1 posto u drugom tromjesečju ove godine, dok se ekonomija u cijeloj EU smanjila za 11,9 posto, pokazali su prvi izračuni Evropskog statističkog ureda Eurostat.

To je najveći pad otkako evropski statističari prate ekonomsku aktivnost od 1995.

Među zemljama za koje je Eurostat već prikupio podatke, najveći kvartalni pad BDP-a između aprila i kraja juna zabilježen je u Španiji - 18,5 odsto.

Za više od deset odsto smanjile su se ekonomije Portugala (-14,1 odsto), Francuske (-13,8 odsto), Italije (-12,4 odsto), Belgije (-12,2 odsto), Austrije ( -10,7 odsto) i Njemačke (-10,1 odsto). Najmanji pad imala je Litvanija (-5,1 odsto).

Kako su saopćili evropski statističari, ovo je daleko najveći pad BDP-a u eurozoni i EU dosad.

Dodali su da je ovo prva procjena na temelju nepotpunih podataka, koja će još biti podvrgnuta preispitivanju. Eurostat će 14. augusta objaviti drugu procjenu ekonomskog razvoja za drugi kvartal.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...