RAT S KINEZIMA: Trump najavio da će zabraniti aplikaciju TikTok

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će već u subotu zabraniti aplikaciju na društvenim mrežama TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije, navodi se u medijskim izvještajima.

  • Svijet

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

"Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u", prenose se Trumpove riječi koje je rekao u petak nekoliko sati nakon što je napominjao da druge opcije ostaju u igri, piše danas britanski "Daily Mail". 

Američki predsjednik rekao je da bi mogao upotrijebiti hitne ekonomske ovlasti ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

"Pa, imam takve ovlasti. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time", rekao je novinarima koji su s njim letjeli u Air Force Oneu.

Ove sedmice, Trumpova administracija odredila je da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki videoformati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).

TikTok je u vlasništvu pekinške tvrtke "ByteDance" i objava o njezinom preispitivanju izazvala je oštre primjedbe kineske vlade, koja optužuje Washington za diskriminaciju.

Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru, piše britanski list.

Otad su se trzavice, međutim, razvile u širi spor, koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama te suzbijanje kineskih tehnoloških kompanija.

Washington tvrdi da su te kompanije nacionalna sigurnosna prijetnja i pritišće saveznice da poduzmu slične mjere.

TikTok omogućava korisnicima da stvaraju kratke videouratke - često s osnovnim efektima i muzikom - što je postalo vrlo popularno. Komanija ustrajava na tome da ne dijeli korisničke podatke sa Pekingom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...