POLITIČARI U BiH LOVE U MUTNOM: Naučili da kriju sukob interesa

Na nivou Bosne i Hercegovine, kao i u Federaciji i Republici Srpskoj, godinama niko ne sprečava političare da obavljaju i po nekoliko nespojivih funkcija.

  • Mini market

  • 02. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Sukob interesa u institucijama Bosne i Hercegovine praktično je omogućen 2013. godine, kada je izmjenom postojećeg zakona ova nadležnost oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji, a formirana je nova komisija u kojoj sjede predstavnici političkih partija, upozoravaju predstavnici. Komisija se ne sastaje, a nacrta novog zakona nema.

U Federaciji Bosne i Hercegovine sukob interesa se ne utvrđuje od 2013. godine, jer Komisija koja treba da ga se bavi sukobom interesa praktično ne postoji. U Republici Srpskoj Komisija postoji, međutim zakonodavstvo je takvo da je veoma jednostavno izbjeći utvrđivanje sukoba interesa, čak i u situacijama gdje je on evidentan, javlja TVBN.

Jasno je da ne postoji volja da političari sami sebi nametnu mehanizam koji će da kontroliše njihov rad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...