MINISTAR PODŽIĆ DEMANTIRAO MAŠIĆA: "Laž je da sam glasao za ovakav budžet!"

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić jedini je bošnjački ministar u aktuelnom sazivu Vijeća ministara koji je glasao protiv usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

  • Mini market

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 1

Mada odluka ministra Podžića da glasa protiv nije bitno utjecala na daljnju sudbinu budžeta, koji je, kao što je poznato, usvojen komotnom većinom glasova u oba doma Parlamenta BiH, njegova odluka izazvala je različite interpretacije u javnosti, jer svjedoči o pomanjkanju koordinacije i jedinstva unutar vladajućeg probosanskog bloka. 

- Nisam glasao zato što su oba doma Parlamenta glasala da se najnižim kategorijama, vojnicima i podoficirima, povećaju koeficijenti za plaću i zadužili Vijeće ministara da tokom narednih šest mjeseci iznađe nepuna četiri miliona KM kako bi se povećale plate najugroženijim kategorijama. No, Vijeće ministara je samo skinulo s drugih konta Ministarstva odbrane za održavanja i nabavke i skoro četiri miliona i prebacilo na plate za ove kategorije tako da je faktički budžet umanjen za četiri miliona KM. Smatrao sam, a i dalje smatram da je razliku za plate trebalo dati iz rezerve, a ne s drugih konta Ministarstva odbrane - kazao je ministar Podžić za "Slobodnu Bosnu", demantiravši tako Damira Mašića iz SDP-a, koji je jučer javno izrekao laž kako je Sifet Podžić glasao za budžet. Podžić navodi da je Stručni kolegij Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine jučer na sjednici razmatrao Izvještaj o aspektima privremenog finansiranja za 2020. godinu i realizaciji budžeta za ovu godinu te da je razmatrana realizacija Plana nabavki za 2020. godinu.

Podžić navodi da je iskazano nezadovoljstvo umanjenim budžetom Ministarstva odbrane BiH te su date smjernice za daljnje funkcioniranje i realizaciju planova Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u novonastalim okolnostima.

Razmatrana je i realizacija Plana nabavki za 2020. godinu te je konstatirana potreba racionalizacije i izvršenje zadataka u skladu sa zakonskim propisima u oblasti javnih nabavki, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Osim predsjedavajućeg Podžića, jučerašnjoj sjednici prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, načelnik ZŠ OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ O BiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić, sekretar MOBiH Muhamed Smajić, kao i ostali rukovodioci organizacionih cjelini MOBiH.

(Sl. B.) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...