AHATOVIĆ ANALIZIRA, KINESKE RAKETE U ODBRANI SRBIJANSKOG NEBA: Kakve to poruke šalje Vučić, ko treba da se boji...

Balkanska sigurnosna mreža objavila je da je nabavka novog naoružanja i tehnike u Srbiji za prošlu godinu, koja je ugovorena i plaćena, izvršena u vrijednosti od 620,3 miliona američkih dolara. 

  • Regija

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 1

Jedan od najvećih poslova među njima je nabavka kineskog protuzračnog sistema srednjeg dometa HQ-22, odnosno njegove izvozne varijante FK-3.

Srbija je, kaže za "Faktor" vojni analitičar Nedžad Ahatović, naručila ukupno tri baterije ovog PZO sistema.

- Jednu bateriju ovog sistema čine vozilo s radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete s radiokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa na šest ciljeva. Za Kinesku narodnooslobodilačku armiju 2016. godine izrađen je PZO raketni sistem HQ-22 koji dijeli dosta istih elementa konstrukcije sa izvoznom varijantom FK-3, ali koristi rakete s većim dometom u zoni uništenja do 170 kilometara, za razliku od 100 kilometara kod FK-3. HQ-22 je postao operativan u jedinicama Kineske narodnooslobodilačke armije 2019. godine – pojašnjava Ahatović.

Navodi da je najzanimljiviji dio ovog sistema osmatrački radar H-200, koji ima domet u traganju za ciljevima u zraku veličine od dva kvadratna metra od 70 do 120 kilometara na visinama od 25 do 27 kilometara.

- Ovaj radar radikalno skraćuje vrijeme otkrivanja, praćenja, nišanjenja i gađanja ciljeva u zraku. Sistem je potpuno mobilan i na vatreni položaj se razmješta za 20 minuta, dok se otvaranje vatre vrši za svega nekoliko sekundi. Mogućnost prvog pogotka ciljeva je 89 posto, što ovaj sistem čini daleko smrtonosnijim od sličnih ruskih PZO sistema srednjeg dometa. Cijena kompletnog sistema sa pratećom opremom je 100 miliona američkih dolara, a Kina je Srbiji prodala tri baterije ovog sistema navodno po cijeni od 200 miliona američkih dolara - kaže Ahatović.

Na šta ukazuje nabavka ovako sofisticirane vojne opreme, koja upotpunjuje 1,5 milijardi američkih dolara opreme, koja je već nabavljena u Srbiji?

- U taktičkom smislu, nabavka ovog raketnog sistema PZO znači da Srbija može vrlo efikasno da zatvara željeni zračni prostor posebno za letjelice 3, 3+ i 4. generacije kojima su uglavnom naoružane zemlje članice NATO-a. Sa druge strane, strateški gledano, raketni protuzračni sistem FK-3 predstavlja oružje strategijskog odvraćanja od poduzimanja bilo kakvih vojnih intervencija na brzu ruku. NATO ne može za kratko vrijeme da neutrališe ovaj protuzračni sistem i time odvrati Srbiju od agresivnih nakana. Tako kreiran vojni i politički vakuum daje prostor i Rusiji i Srbiji da završe vojne operacije i silom nametnu politička rješenja o spornim pitanjima u regionu u svoju korist - upozorava Ahatović.

On naglašava da, ukoliko se i dalje bude insistiralo na principu nepovredivosti granica u pregovorima Srbije i Kosova, što zvanični Beograd osporava, uopće nije nemoguć ovakav razvoj događaja u već kreiranoj međunarodnoj atmosferi u kojoj Rusija ne zazire više od vojne sile NATO-a niti SAD-a.

- A ako se i sumnja u ovakav razvoj situacije, postavlja se logično pitanje koje su to zvanično prihvaćene međunarodne granice Republike Srbije s Kosovom i BiH, koje Srbija i de facto i de jure prihvata - kaže on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...