MILANOVIĆ PRIZNAO DA JE BILO ZLOČINA: "Zločinački poduhvat posljedica je GREŠAKA...."

- Doći ovdje na proslavu s Hrvatima je arhitektura srca, a ne matematika, to nije mala stvar.

Govoreći o hrvatsko-srpskim odnosima naglasio je da su oni oduvijek komplicirani.

  • Regija

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 2

Na obilježavanju 25. godišnjice operacije "Oluja" u Kninu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je kako je 25 godina veoma dug period.  

- Nikada nismo potonuli u moralnu katastrofu. Grešaka je bilo, zločina je bilo. Sve te priče o zločinačkom poduhvatu posljedica su grešaka što li činjenjem, što li nečinjenjem - rekao je Milanović i dodao da je Hrvatska ispravila grešku, ali da teret ostaje.

- Nama je rat nametnut, napali su nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se niko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja, došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali šta ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka - istaknuo je predsjednik Hrvatske.

- U 25 godina od operacije "Oluja" odnosi među državama, Hrvatske i Srbije, mijenjaju se i redefiniraju, u 25 godina odmakli smo daleko, nismo isto društvo, o tome svjedoči i današnji govor predsjednika Vlade, kojega toplo pozdravljam, za koji vjerujem da će se preseliti u kulturu srca. Dvadeset pet godina je voda duboka i vrijeme da se u nju pogledamo i ne nužno da se ogledamo u zajedništvu, ali da budemo zajedno, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju, ali i radzvajaju, pogledom Hrvata, ali i Srbina, to nisu uvijek nužno isti pogledi, važno je da se o problemima razgovara, da ih se stavlja na stol. Puno toga što je rečeno je dobro, ja se s time slažem. U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost, u miru dobra volja, univerzalno i primjenjivo na naš put - kazao je Milanović.

- U ratu kojim su nas napali oružjem koji smo mi i Slovenci plaćali, bili smo od prvog trenutka zatečeni. Rat se dogodio u treptaju oka, jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije i graditi Hrvatsku vojsku, predvodio ga je prvi hrvatski i ratni predsjednik. Posao koji je tad napravljen, kako je organiziran je nešto iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Ta pobjeda nije slučajna, ona je rezultat rada i planiranja, koncentracije i inteligencije, stotina i tisuća ljudi. Dužni smo im biti zahvalni. U ratovima prevagu čini malo dobrih ljudi. 

imageGordan Jandroković, Ante Gotovina, Zoran Milanović, Andrej Plenković/Cropix

- Taj rat je počeo porazom i prognanicima. U tom ratu otpor se u početku činio kao uzaludan, a onda su se počele vidjeti konture pobjede. Došla je pobjeda, ne sama od sebe, izvojštili su je naši hrabri bojnici i njihovi zapovjednici u cijeloj Hrvatskoj. U toj pobjedi smo trebali biti organiziraniji nego što smo bili, nikada nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se nekim narodima događalo. Bilo je grešaka i zločina, koji su ljudski loši, koštali su nas. Sve te priče o zločinačkom poduhvatu, sve je to posljedica grešaka, koja su napravljene činjenjem, ali i nečinjenjem, velika lekcija za nas. Hrvatska država je kasnije ispravila tu grešku, ali nažalost, teret ostaje.

U govoru je komentirao i dolazak Borisa Miloševića.

- Doći ovdje i pridružiti se Hrvatima, to nije algoritam, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje. To nije mala stvar. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...