TRUMP OTVORIO NOVI TEHNOLOŠKI FRONT: Zabranio transakcije sa...

Prema uredbi, zabrana transakcija s ByteDanceom stupa na snagu za 45 dana, a sličnu je Trump potpisao i za vlasnika WeChata.

  • HiTec

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbe o zabrani transakcija s vlasnicima aplikacija WeChat i TikTok u SAD-u.

TikTok je u vlasništvu ByteDancea, koji je u Pekingu 2012. osnovao Zhang Yiming, 30-godišnji inžinjer informatike, koji je prošle godine bio jedan od 20 najbogatijih ljudi u Kini. 

WeChat je aplikacija za instant-poruke kineskog internet-giganta Tencenta.

Prema uredbi, zabrana transakcija s ByteDanceom stupa na snagu za 45 dana, a sličnu je Trump potpisao i za vlasnika WeChata.

Washington sumnja da aplikacije koristi kineska obavještajna služba.

TikTok negira da dijeli podatke s kineskim vlastima.

U uredbi se navodi da “širenje mobilnih aplikacija u SAD-u, koje su razvijene u Kini i koje su u vlasništvu kineskih kompanija, nastavlja ugrožavati nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i ekonomiju SAD-a”. 

Ovom odlukom Trumpa otvara se novi front u tehnološkom rivalstvu sa Pekingom, navodi France-Presse.

(SB/Beta) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...