VELIKI NAPREDAK U ISTRAŽIVANJU: Otkriven važan dokaz o širenju koronavirusa kod pacijenata bez simptoma

Ljudi zaraženi koronavirusom imaju sličnu količinu tog patogena u nosu, grlu i plućima bez obzira na to imaju li simptome ili ne, objavili su u petak južnokorejski naučnici.

  • Zdravlje

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Studija objavljena u naučnom časopisu "JAMA Internal Medicine", važan je dokaz da i asimptomatski bolesnici mogu prenijeti Covid-19.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Soonchunhyangu, predvođeni prof. Seungjae Leeem, analizirali su uzorke 303 osobe iz Cheonana od 6. do 26. marta, nakon izbijanja epidemije u jednoj crkvi u drugom gradu.

U grupi su bili pojedinci od 22 do 36 godina i dvije trećine žena. Njih 193 su bili simptomatski, a 110 asimptomatski.

Među onima koji su isprva bili asimptomatski, 89 ih nikad nije razvilo nikakve simptome ili ukupno 30 posto.

To otkriće pokazuje koliko je zaraženih doista asimptomatsko, umjesto "presimptomatsko" (za koje se tek pretpostavlja da nemaju simptome), što samo zbunjuje.

Svima su uzorci uzeti u regularnim intervalima nakon osmog dana izolacije i imali su uporedive vrijednosti genetskog materijala koronavirusa u donjim i gornjim dišnim putevima.

Prosječno vrijeme u kojem su pacijenti postali negativni bilo je kraće za one koji su bili asimptomatski u odnosu na simptomatske: 17 dana naprema 19,5 dana.

Autori kažu da njihovo otkriće "ukazuje na biološku uvjetovanost" asimptomatskog prijenosa bolesti.

No, upozoravaju da se studija bavila samo količinom prisutnog virusnog materijala i nije pokušavala pratiti pacijente kako bi se utvrdilo na koji se način to odražava na širenje virusa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...