PLIVA U PARAMA: Zuckerberg postao član odabranog društva, bogatstvo osnivača Facebooka probilo magičnu granicu...

Šef Facebooka osnovao je tu društvenu mrežu 2004. godine tokom svojih studentskih dana na Univerzitetu Harvard, a njegov lični udio u kompaniji je 13 posto.

  • Ekonomija

  • 08. Avg. 2020  08. Avg. 2020

  • 0

Bogatstvo osnivača i direktora Facebooka Marka Zuckerberga u četvrtak je i službeno premašilo iznos od stotinu milijardi dolara, nakon što je kompanija u opticaj pustila Reels, aplikaciju nalik TikToku, piše portal Unilad.

Tridesetšestogodišnji Zuckerberg tako je postao tek treća osoba na svijetu koja je postigla taj nevjerovatan status, čime se pridružio Jeffu Bezosu i Billu Gatesu koji su jedine dvije osobe bogatije od njega.

Šef Facebooka osnovao je tu društvenu mrežu 2004. godine tokom svojih studentskih dana na Univerzitetu Harvard, a njegov lični udio u kompaniji je 13 posto.

Zuckerbergovo bogatstvo znatno se povećalo u četvrtak, kad je i cijena dionica Facebooka porasla za 6,5 posto nakon što je ta kompanija predstavilla svoju novu aplikaciju Reels na Instagramu.

Pokretanje te aplikacije dogodilo se nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će zabraniti TikTok, sličnu aplikaciju kineske proizvodnje, za koju je izrazio sumnju da se može koristiti za špijuniranje.

I baš na dan kad je lansiran Reels, Trump je svoju prijetnju pretočio u stvarnost te potpisao izvršnu odluku da se TikToku zabrani djelovanje na području SAD-a ukoliko njegov proizvođač ByteDance u roku od 45 dana ne proda aplikaciju nekoj američkoj kompaniji.

Facebook je već ranije objavio da im je finansijama posebno pogodovalo to što su ljudi zbog koronavirusa bili kod kuće i puno više koristili društvene mreže. Rezultat toga je porast vrijednosti dionica Facebooka za skoro 30 posto, čime je i Zuckerbergovo lično bogatstvo premašilo 100 milijardi dolara.

Sličan trend vidljiv je i u ostalim tehnološkim kompanijama: uprkos tome što je američka ekonomija u padu, osnivači najvećih američkih tehnoloških kompanija postali su još bogatiji.

Trenutno stanje je takvo da pet najvećih američkih tehnoloških kompanija – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft – u američkom BDP-u sudjeluju sa oko 30 posto, što je gotovo dvostruko više nego 2018. godine.

I dok je Zuckerberg bogatiji za 22 milijarde dollara, Jeff Bezos 'zaradio' je još i više – čak 75 milijardi dolara. Štoviše, ove sedmice dogodilo se da su i Zuckerberg i Bezos uspjeli zaraditi milijardu dolara u samo jednom jedinom danu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...