GUSKOVA DOLIJEVA ULJE NA VATRU: "Zapad je dao zeleno svijetlo za protjerivanje Srba iz Hrvtske"!

Hrvati su odsustvo reakcije međunarodne zajednice na ubijanje Srba shvatili kao podstrek za uništavanje Vojske RSK, ali i za iživljavanje i ubijanje mirnih građana, kazala je Jelena Guskova, ruska ekpretica za Balkan.

  • Društvo

  • 08. Avg. 2020  

  • 1

 

Zapadni moćnici prešutno su Hrvatima odobrili i dali "zeleno svijetlo" da sprovedu masovno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, posebno u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine!

Jelena Guskova, ruska ekspertica za Balkan i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, ističe da su Hrvati odsustvo reakcije međunarodne zajednice na progon i ubijanje Srba shvatili kao blanko kartu, kao podstrek za iživljavanje i ubijanje nedužnih ljudi.

Prema njenim riječima, progon Srba, odnosno etničko čišćenje koje su sproveli Hrvati, protekao je uz prešutnu saglasnost Evrope.

Hrvati su veoma predano čistili osvojene teritorije. Uništili su sva naselja u kojima su živjeli Srbi. Nisu imali milosti ni prema nepokretnim starcima i staricama, kazala je Jelena Guskova.

Sa njom je saglasan i ruski istoričar Dmitrij Okunjev, koji ukazuje na činjenicu da su Srbi bili prinuđeni da se brane od ustaškog terora.

- Sagledavajući događaje od prije 25 godina, podsjećam da su upravo separatističke težnje Hrvata stvorile pogodno tlo za sve ono što je uslijedilo. Srbi su bili prinuđeni da se brane, iako su od strane hrvatskih i zapadnih medija odmah satanizovani i proglašeni za ekskluzivne krivce za sve ratne događaje u Hrvatskoj - naglašava Okunjev.

Istoričar iz Srbije Nemanja Starović, komentarišući sve ove navode, kaže da protjerivanje Srba iz Hrvatske, posebno tokom "Bljeska" i "Oluje", ostaje vječita mrlja na obrazu Hrvatske.

Posebna sramota za savremenu Evropu jeste to što je primila Hrvatsku u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji Srba.

- To je mrlja i svih onih u zapadnom svijetu koji su najmasovnije etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata javno ili prešutno podržali. Posebnu sramotu za savremenu Evropu predstavlja to što je propustila svaku priliku da se odredi prema zločinu hrvatske države, koju je primila u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji kojoj su preostali Srbi u toj državi svakodnevno izloženi. Krajnje su licemjerni zahtjevi za poštovanje ljudskih prava koji se danas iz Brisela ispostavljaju kandidatima za članstvo u EU, kada se ima u vidu to da je Hrvatska pristupni proces okončala čak i bez povrata stanarskih prava prognanim Srbima - ističe Starović.

Istina je, Evropska unija, Nemačka i SAD dale su blanko dozvolu Hrvatskoj za etničko čišćenje Srba iz Krajine. Bez toga, "Oluja" ne bi bila moguća. Pavelićev zločin nad Srbima započet 1941. dovršio je Franjo Tuđman 1995. godine.Hrvati se nisu suočili sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Dobro je poznato koji su bili ciljevi i posljedice zločinačke akcije "Oluja" i šta je sve Hrvatska učinila da spriječi masovan povratak protjeranih Srba, kazao je Miodrag Linta iz Savez za prava Srba u regionu. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...