“SB” NA OTVORENJU DOKUMENTARNE IZLOŽBE: "Collegium artisticum - 45 godina" (FOTO)

U Sarajevu je danas otvorena dokumentarna izložba "Collegium artisticum - 45 godina". Izložba obuhvata odabranih 100 plakata izložbi i drugih kulturnih događaja koji su održani u prostoru galerije "Collegium artisticum" od njenog osnivanja 1975. godine do danas.

  • Kultura

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

Galerija "Collegium artisticum" nalazi se u sklopu Centra Skenderija, a projekt adaptacije i enterijerskog uređenja prostora galerije izradili su arhitekti Milana Cindrić, Slavko Cindrić i Halid Muhasilović.

Svečano je otvorena u aprilu 1975. godine, na Dan oslobođenja grada Sarajeva, kolektivnom izložbom članova i članica tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine - ULUBiH (Udruženje likovnih umjetnika), ULUPUBiH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera) i AABiH (Asocijacija arhitekata).

Fuad Hadžihalilović Fuko bio je prvi direktor galerije i obavljao je funkciju direktora u periodu od 1975. do 2005. godine, saopćeno je iz galerije "Collegium artisticum".

Od svog osnivanja do danas, galerija "Collegium artisticum" predstavlja relevantno izlagačko mjesto i jedan od značajnih centara okupljanja umjetničke, intelektualne i kulturne scene. Tokom 45 godina postojanja i kontinuiranog rada na promociji vizuelnih umjetnosti i kulture, u galeriji je održano više od hiljadu individualnih i kolektivnih izložbi i drugih kulturnih događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera i značaja (kamerni koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, stručni skupovi i okrugli stolovi o aktuelnim temama iz kulture, prezentacije i diskusije iz oblasti društvenog djelovanja i umjetničkog stvaralaštva, sajmovi knjiga, etc.).

Svojom dinamičnom aktivnošću i programom galerija nastoji da proprati sve aktuelne tokove savremene umjetnosti, da ostvari svoju misiju koja počiva na idejama avangardnog intelektualnog i umjetničkog pokreta "Collegium artisticum" s kraja četvrte decenije 20. stoljeća, sa ciljem da otvori prostor za sve inicijative koje podstiču duhovnu i kulturnu klimu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, piše Fena.

Galerija nije prestajala s radom čak ni tokom rata i opsade grada Sarajeva.

Za doprinos razvoju i afirmaciji likovnog stvaralaštva, muzičke i književne umjetnosti, galerija "Collegium artisticum" odlikovana je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva 1982. godine.

Pored dokumentarne izložbe "Collegium artisticum - 45 godina", u drugoj polovini augusta planirana je priprema retrospektivne izložbe istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić "Architouch", a za septembar je planirana reprezentativna izložba "60 godina MESS-a".

Dokumentarnu izložbu povodom 45 godina postojanja i rada Galerije moguće je pogledati u periodu od 10. do 27. augusta, od ponedjeljka do petka u terminu od 10 do 18 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...