KCUS DEMANTOVAO PERJANICU NiP-a TARIKA STAMBOLIĆA: "Nije tačno da..."

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) demantovali su navod Tarika Stambolića da radnici izolatorija Podhrastovi rade u neadekvatnim uslovima. Osvrnuli su se i na njegovu tvrdnju da mu je bilo ponuđeno da bude priključen na respirator, ali da je on to odbio.

  • Politika

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 0

Ukazali su na to da je Stambolić primljen u izolatorij sa simptomima povišene temperature, kašlja, nedostatka zraka, opće slabosti i malaksalosti, gubitka čula okusa i mirisa.

"Na prijemu je realiziran CT pluća koji je obostrano pokazao ground glass opacifikacije specifične za Covid-19. Na samom prijemu je bio afebrilan, malaksao, saturacija na sobnom zraku 92 posto, ali kratkog daha, hemodinamski stabilan", naveli su iz KCUS-a.

Nakon toga su realizirane laboratorijske pretrage i ordinirana terapija kako nalaže protokol. Tvrde da Stambolić nije imao potrebe za kisikom.

"U prvim danima hospitalizacije febricira, malaksao, ali ne potrebuje, kisik jer postiže saturaciju na sobnom zraku 93 do 96 posto", istaknuli su, prenosi Hayat.ba.

Kako su saopćili, četvrtog dana hospitalizacije desilo se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

"Stanje se prati i radiološki, uz perzistiranje febrilnosti, te se uz ostale terapijske mjere pacijent stavlja i na intermitentu oksigenaciju s niskim protocima kisika (do pet litara), gdje postiže odgovarajuću saturaciju", obrazložili su.

Već desetog dana dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja. "Pacijent bez potrebe za kiseoničkom potporom, na sobnom zraku postiže saturaciju do 96 posto, a i sam pacijent izražava da se subjektivno bolje osjeća", tvrde iz KCUS-a.

U danima poslije, kako je saopćeno, uslijedio je evidentan oporavak Stambolića.

"Pacijent afebrilan u kontinuitetu, zadovoljavajuće saturacije na sobnom zraku, bez korištenja kiseoničke potpore, da bi nakon pristizanja dva negativna PCR testa na SARS-CoV-2 bio otpušten 6. jula 2020. godine i upućen u daljnji nadzor ljekara porodične medicine", potcrtali su iz KCUS-a. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...