POMPEO ZAPRIJETIO LAVROVU: "Ako su informacije tačne, platit ćete ogromnu cijenu"!

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo izjavio je da je obavijestio ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da će, kako je rekao, „biti plaćena ogromna cijena“ ako se pokaže da su tačni izvještaji sigurnosnih službi o tome da je Rusija ucijenila glave američkih vojnika u okviru trupa u Avganistanu.

  • Svijet

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

Pompeo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su i predstavnici američke vojske o tome razgovarali sa visokim ruskim zvaničnicima.

"NYT" je krajem juna objavio da je ruska Glavna obaveštajna uprava navodno plaćala borcima bliskim talibanima za uspješno izvršene napade na američke vojnike i druge pripadnike NATO snaga.

Na pitanje da li vjeruje tim izvještajima Pompeo je odgovorio: "Mi smo to razjasnili. Znamo da su Rusi u prošlosti naoružavali talibane, znamo da ih Iranci i danas naoružavaju".

Pompeo je također istakao da su SAD svakom od njih jasno iznijele svoja očekivanja i da će učiniti sve što je potrebno da zaštite i odbrane svakog američkog vojnika i vojnika bilo koje zemlje koja je dio misije NATO u Avganistanu.

Podsjećamo, američke obavještajne službe su utvrdile da je ruska vojska nudila novčane nagrade talibanima u Afganistanu za ubistva američkih i drugih koalicionih vojnika, izvijestio je New York Times krajem juna ove godine.

Prema izjavama anonimnih zvaničnika koje prenosi američki dnevni list, ruska obavještajna postrojba (GRU) tajno je davala novac borcima i kriminalcima "bliskim talibanima" kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

New York Times piše da je američki predsjednik Donald Trump bio obaviješten o navodnim ruskim novčanim nagradama, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo čiji su vojnici također bili na meti napada.

Nije poznato koji je slučaj od 20 Amerikanaca poginulih u borbama 2019. pod sumnjom, izvijestio je list.

Rusija i talibani su odvojeno demantirali informaciju New York Timesa koji piše, pozivajući se na američke obavještajne zvaničnike, da je Moskva nudila novčanu nagradu afganistanskim pobunjenicima kako bi ubijali zapadne vojnike u Afganistanu.

"Ovo primitivno informacijsko smeće jasno pokazuje niske intelektualne sposobnosti propagandista u američkoj obavještajnoj službi", napisalo je u izjavi rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je ruska novinska agencija RIA. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...