MILIONSKA INVESTICIJA U GLAVNOM GRADU: Pogledajte kako će izgledati najveći projekt Općine Novi Grad Sarajevo, vrijedan 400 miliona maraka... (FOTO)

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile su prije nekoliko dana javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa „Kongresni centar Sarajeva“, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

  • Ekonomija

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 0

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM.

Urbanistički projekt "Kongresni centar Sarajeva" usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinskopravnih odnosa trajalo više od dvije godine.

Kongresni centar Sarajeva gradit će se u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad.

U sklopu kompleksa gradit će se hotel visoke kategorije sa pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

alt

Općina Novi Grad

Kako poručuju iz Općine Novi Grad, ovaj projekt uvrstit će Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio s nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično).

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

alt

Općina Novi Grad

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra, planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa moći će se direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 kvadratna metra na tri etaže.

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...