LISTA ZA ODSTREL: Ovi opasni momci iz Srbije brutalno su likvidirani u Južnoj Americi, svi ubijeni imali su jednu zajedničku stvar…

U posljednjih pola godine, u Južnoj Americi su, pod različitim okolnostima i na brutalan način, likvidirana trojica srbijanskih državljana.

  • Regija

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 0

Okolnosti pod kojima su stradali, i dalje su nepoznate, jer su informacije koje su objavili tamošnji mediji, krajnje sumnjive i teško provjerljive.

Uvijek se pisalo da likvidacije imaju veze s trgovinom narkoticima, ali u oči pada i da su prema srbijanskim tabloidima svi bili "narkobosovi" koji su se bavili kontejnerskim transportom tona kokaina ka Evropi. Mnogo je onih koji sumnjaju da je u pitanju medijski spin i da nije realno da ovo podneblje iznjedri baš toliko visokorangiranih kriminalaca, kadrih da se uključe u velike poslove s drogom desetine hiljada kilometara od domovine.

U posljednjih pola godine, život su u Južnoj Americi izgubila trojica srbijanskih državljana, posljednji među njima bio je Nišlija Saša Spasić, koji je likvidiran u lučkom gradu Gvajakilu pred porodicom dok je sjedio u restoranu u okviru tržnog centra. Priča koja kruži za Spasića, dovodi ga u vezu sa mahinacijama medicinskom opremom za borbu protiv korone, ali postoje i nagađanja srbijanskih medija da je to providan paravan za šverc daleko unosnije robe od lijekova – droge, piše Nova.rs.

Informacije da je neki državljanin Srbije uhapšen ili stradao u Južnoj Americi prije tri decenije bila je rijetkost, međutim sve se promijenilo u posljednjih 10 godina, od kada je veliki broj srbijanskih državljana brutalno ubijen u Južnoj Americi, a određeni broj nalazi se u bijegu ili po tamošnjim zatvorima. Medijski, u vezi sa stradanjem Srba najviše je odjeknula vijest prije 10 godina o ubistvu trojice državljana Srbije koji su iz Brazila ušli u Boliviju.

Saša Spasić

Nišlija Saša Spasić (56) ubijen je 20. jula ove godine u ekvadorskom lučkom gradu Gvajakilu s tri hica iz pištolja dok je sa suprugom i kćerkom sjedio u kafiću tržnog centra. Spasić je stigao u tu zemlju četiri mjeseca prije nego što je ubijen. Prema pisanju tamošnjih medija, on je često putovao u Ekvador, a imao je vizu na 18 mjeseci i ličnu kartu te zemlje. Posljednji put je u tu zemlju ušao u martu.

Ubijenog Spasića povezuju s trgovinom drogom iz Južne Amerike u Evropu, ali ekvadorska policija saopćila je da za njim nije bila raspisana nikakva potjernica i da nije postojalo više saznanja o njemu. Postoje neki neprovjereni navodi da je on organizirao transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Spominje se i verzija da je u pitanju bila i malverzacija sa medicinskom opremom za Covid-bolnice u Ekvadoru, teška više miliona dolara, u koju je umiješan i sin bivšeg predsjednika Abdalea Bukarama. Pored novca, kod njega su u stanu pronađeni brojni dokumenti o iznajmljivanju brodskih kontejnera.

Marjan Jocić

Marjan Jocić (39) iz Zaječara nađen je mrtav u blizini Plavog jezera u Brazilu, a tamošnja policija vjeruje da je Srbijanac ubijen. Kako su prenijeli lokalni mediji, tijelo je 5. maja pronašla mještanka u kamenolomu nedaleko od jezera, koje važi za turističku atrakciju. Ona je primijetila mrtvog muškarca sa povredama po tijelu i odmah obavijestila policiju. Pored tijela je nađen i srbijanski pasoš na ime Marjan Jocić. Kako su mediji u Brazilu objavili, Jocić je posljednjih godina često dolazio u ovu zemlju, čak šest puta. Iako još nema dokaza da je bio umiješan u krijumčarenje droge, mediji u Brazilu podsjećaju na akciju tamošnje policije u decembru 2018, kada je u akciji “Izbjeglica” razbijena međunarodna kriminalna grupa, na čijem je čelu narkobos iz Srbije, a koja je švercala kokain u Francusku i Veliku Britaniju. Mediji u Brazilu navode da je ubijenom Srbijancu pasoš, koji je izdat u PU u Zaječaru, istekao 9. aprila ove godine. To znači da je u Brazilu boravio mjesec dana s isteklim pasošem, a mediji napominju da se ispituje da li je zbog situacije s koronavirusom propustio priliku da se vrati u domovinu prije nego što su mu dokumenta istekla.

Dejan Stanimirović

Srbijanski državljanin Dejan Stanimirović ubijen je krajem marta ove godine u Kolumbiji pod još nerazjašnjenim okolnostima u gradu Gamalu. Okolnosti kako je stradao Stanimirović i dalje nisu u potpunosti razjašnjene, kao ni kako je stigao i kako je stradao. Jedino što je poznato u cijeloj priči jeste da je boravio u kući Jose Vincenta Rivere, zvanog i “Soldado”, gdje je boravio 15 dana. Kako je javio kolumbijski medij "El Tiempo", srbijanski državljanin planirao je povratak za Evropu, ali nije uspio da nastavi put dalje zbog prekida aviosaobraćaja s Evropom zbog koronavirusa, kao i kasnije zabrane kretanja koja je uslijedila u Kolumbiji.

Marko Mitić

Državljanin Srbije Marko Mitić otet je 15. aprila 2014. u San Migelu u Peruu, a pronađen je mrtav u oblasti San Martin de Pores. Istragom je utvrđeno da je njegovo tijelo 25. maja izbačeno iz kamiona u sirotinjsku četvrt, u okrugu San Martin de Pores, i da je sahranjen s beskućnicima kao neidentifikovana osoba. Iza njegovog ubistva, kako se sumnja, stoji,navodno, međunarodni narkokartel s kojim je sarađivao u Južnoj Americi. Istragom je, navodno, utvrđeno da je poslije otmice mučen dva dana i da je potom ubijen. Likvidiran je metkom u čelo. Marka je posljednji put 15. aprila vidjela njegova djevojka Lilijana Maćaka, kada je iz njihovog stana otišao da se, navodno, sastane sa jednim prijateljem.

Vladimir Vidaković

Pančevac Vladimir Vidaković (30), rođeni brat Miloša Vidakovića koji je 2013. ubijen u Budvi pod nerazjašnjenim okolnostima, umro je u kolumbijskom gradu Medelinu u martu 2019. Njegov identitet utvrđen je u bolnici prema dokumentima koja su kod njega pronađena. On je, navodno, umro od prevelike doze droge. Sumnja se da je radio za jedan klan i da je otputovao u Kolumbiju kako bi nadgledao pošiljku kokaina ka Evropi, ali je transport otkriven u Rumuniji kada se u mjestu Sveti Đorđe prevrnuo gliser s tonom droge, vrijednom 300 miliona eura.

Goran Popović 

Goran Popović zvani Goksan, bivši pripadnik "Crvenih beretki", odnosno Arkanovih "Tigrova", ubijen je u julu 2014. u Boliviji, a ubica je u Popovićev potiljak ispalio tri metka. Špekuliralo se da je likvidacija Popovića povezana s ubistvom Gorana Frederika Stavrića u Limi. Prilikom ubistva Popovića u internet-kafeu u gradu Santa Cruzu, kod njega su pronađena lažna dokumenta pod imenom David Eterović Melgar. Popović je 2005. živio u Zagrebu, a u bijegu je od pravosuđa Srbije.

Goran Stavrić

Goran Stavrić, nekadašnji član grupe Marinka Magde, koja je u okolici Subotice i u Mađarskoj počinila 14 zločina, ubijen je 6. jula 2014. u Limi. Peruanski mediji tada su prenijeli da se ubistvo dogodilo ispred restorana “McDonalds” u predgrađu Mari-flores, koje se nalazi u Limi, prijestonici Perua. Policija je ustanovila da se radi o Goranu Stavriću (41), za kojim je raspisana Interpolova potjernica još 2011. Goran Stavrić uhapšen je 1993. godine kao član kriminalne grupe Marinka Magde (51). Poslije izlaska iz zatvora 2003. godine, osuđen je zbog pljačke Delta banke u Mladenovcu. Iz zatvora je pobjegao i pretpostavlja se da je tada uspio da se dokopa Brazila, a onda i Perua.

Trojica srbijanskih državljana Bojan Bakula, Saša Tucinović i Predrag Stojković ubijeni su u aprilu 2010. godine u Boliviji, gdje su bili angažovani da rade na obezbjeđenju Villiama Rozalesa. Za njihovo ubistvo osumnjičen je bivši kapetan bolivijske policije Orlando Araujo Besera, koji je uhapšen zbog krijumčarenja tone kokaina. Kokain je u januaru ove godine zaplijenjen u jednom mlaznom avionu u Meksiku. Araujo je predvodio Specijalnu jedinicu za borbu protiv narkotika. Od suparničkog klana dobio je milion dolara da otme njihovog konkurenta, poznatog trgovca drogom Williama Rozalesa. Grupa egzekutora, predvođena Araujom, u proljeće 2010. godine u policijskim uniformama presrela je ovog narkobosa radi pretresa. Rozalesa su odvezli u nepoznatom pravcu, a njegovu pratnju, među kojima su bili i Srbijanci, odveli su na strijeljanje. Postoje dvije verzije zbog čega su trojica Srbijanaca likvidirana. Prema jednoj, bili su tjelohranitelji narkobosa iz Srbije, dok su, prema drugoj, u Boliviju došli nekoliko dana prije likvidacije kako bi obučavali tjelohranitelje jednog od najvećih bosova Bolivije Williama Rozalesa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...