SALKIĆ DECIDAN: "Vlast u Srbiji nije odustala od velikosrpske ideje, nije odustala od ideje da drži i kontoliše i da RS svojata"

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.

  • Politika

  • 26. Avg. 2020  

  • 3

Nije nepoznato da ste i sami žrtva zločina koje je počinila vojska RS-a predvođena zločincem Ratkom Maldićem. Iako sigurno hrabri što se sudski proces privodi kraju, vjerujem da su u ovim danima emocije posebno teške. Kako se osjećate vi, kako se osjećaju žrtve što i nakon dvije i po decenije čekate kakvu-takvu pravdu?

Žrtve su generalno nezadovoljne procesima koji se vode a tiču se kažnjavanja ratnih zločinaca, kako u BiH tako i pred međunarodnim sudovima. Bez obzira što je postignut visok stepen ja bih rekao pravde, zadovoljenja pravde mi moramo biti svjesni da mnogi zločinci koji su počinili zločine od 1992. do 1995. godine u BiH još uvijek su na slobodi i vjerovatno će u potpusnosti ostati na slobodi. Pogledajte koliko je procesuirano onih koji su počinili zločine u Kalinoviku, Vlasenici, Bratuncu, Foči, Rogatici, Prijedoru, Kotor Varošu a prošlo je 28 godina. Mnogi zločinci nisu živi, biološki mnogi svjedoci nisu živi a zločin koji ostane nekažnjen velika je pretpostavka da oni koji vjeruju da tada počinjeno dobro ponove taj zločin. Žrtve nisu zadovoljne stepen proceiranjem. Što se tiče zločinca Mladića, taj proces je trebao biti davno završen i proveden. Porodice i jesu i nisu zadovoljne onim što je urađeno.

Drugostepena presuda je najavljena tek za narednu godinu. Poznato je da postupak protiv Mladića traje veoma dugo, njegovo zdravlje je narušeno, sjetit ćemo se i jedne, ispostavilo se, lažne vijesti o njegovoj smrti koja je uznemirila žrtve genocida i drugih ratnih zločina. Dok se očito brine o Mladićevim pravima, mislite li da se dovoljno brine o tome da preživjele žrtve ipak dočekaju satisfakciju u vidu pravosnažne presude?

Naravno da je važno da imamo drugostepenu presudu. Niše naše da se plaho sikiramo za njegovo zdravlje. On sigurno ima bolji zdravstveni tretman nego velika većina žrtava koja ima različite stresove, bolesti, različite posljedice zbog njegovih zločinačkih  aktivnosti. Važno je da imamo konačnu presudu. On je za žrtve i za sve nas koji znamo istinu ratni zločinac ali ostaje to da bude zapisano u historiji. Ostaje i to da oni koji su sljedbenici njegovih ideja konačno shvatte da se radi o ratom zločincu i da pokažu katarzu.

Plašite li se  bi ponovno moglo doći do nekog vida odugovlačenja konačne presude?

Nakon ovog žalbenog roka ne vidim razloga za tako nešto osim ako žalbeno vijeće ne misli nešto drastično mijenjati u ovoj presudi koja je već izrečena. To ne bi trebalo da ide dalje od proljeća 2021. 

Prvostepenom presudom Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Šta očekujete od konačne?

Očekivati da bude doživotna robija, genocid u Srebrenici i sve zločine koji su počinjeni. Naravno, žrtve Prijedora, Kotor Varoša, Vlasenice, Foče očekuju da bude osuđen za genocid u Prijedoru i u drugim mjestima. Nažalost, za mnoge druge zločine gdje je postojao genocid, genocidna namjera on nije opterećn što nije bilo u tužbi i pokazuje da su žrtve u pravu jer nisu zadovoljne.

Srbija je potpisnica, nije kako vole reći garant Dejtonskog sporazuma, dakle učestvovala je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ipak, ta zemlja, odnosno njen predsjednik godinama unazad glumi zaštitnika dijela Bosne i Hercegovine a političari iz RS-a po pamet i savjete svako malo idu u Beograd – tako je i danas. Dodik je Vučiću odnio svoj referat o navodnoj ugroženosti i nepravdi.  Vučićev odgovor sliči svakom ranijem  – podržavam RS u okviru BiH. Vjerujete li mu?

Ako ste vi potpisnik nečega, učestvovali ste u nečemu. Ako potpisujete neki ugovor ili ste kupac ili prodavac.  Ovdje je Srbija potpisnik mirovnog sporazuma što obavezuje da neće više vršiti oružane sukobe na prostoru BiH, da će provoditi mir. To je potpuno jasno. Naravno, oni to mogu da izokreću i da posmatraju kako žele. Sama činjenica da se pokazuje zaštitinikom Srba u BiH to pokazuje da se nastavlja agresija samo drugim sredstvima. Oni žele da drže kontrolu na pola BiH a u nekim slučajevima nad cijelom BiH.

Po meni ova vlast u Srbiji nije odustala od velikosrpske ideje, nije odustala od ideje da drži i kontoliše i da RS svojata. I danas smo čuli da će biti zajednički bukvar, da će biti zajednički praznici da će biti zajednički skupovi.

Zanimljivo je da Vućić uvijek verbalno podržava suverenitet Bosne i Hercegovine, ali Milorad Dodik izgovori ono što djelima pokazuju da je stvarni odnos prema našoj zemlji.

Ne možete podržavati dobro i zlo. Ako vi pdržavate teritorijalni intgegritet i suverenitet BiH, ne možete u isto vrijeme podržavati politiku, separatizam i podijelu BiH. Oni se međusobno podržavaju, drže jedan drugog na vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...