KAMOČAJI KRITIZIRAO SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE, ONI MU ŽESTOKO ODGOVORILI: Glumi manekena, zloupotrebljava bolovanje i BEZOČNO LAŽE

Nakon što je javnim istupanjem upozorio javnost o neefikasnom radu JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, ističući na alarmantne okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, Igor Kamočaji dobio je upozorenje o namjeri otkazivanja ugovora o radu.

  • Društvo

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 0

"Uvjeren sam da nisam napravio grešku i da sam savjesno javnost upozorio na ovaj problem. Svjedoci smo okolnosti u kojima su otkazi trend, a zapošljavanje rijetkost, da je veliki broj građanstva ostao bez posla i očekuje da organi zaduženi za ovo pitanje se proatkivno bave iznalaskom rješenja", kazao je Kamočaji, piše Klix.

U saopćenju Socijaldemokrata BiH stoji i kako je on šokiran ovim upozorenjem te kaže da ako je njegov otkaz kolateral da se stvari pomjere sa mrtve tačke, on će "radije vođen svojim odgojem i načelima, da govori istinu, kako bi se trebalo raditi umjesto sjediti i nijemo svjedočiti o neradu".

Kamočaji je ranije problematizirao stanje u instituciji u kojoj radi.

"Svjedočimo da je više od pola godine prošlo, a da nije donesen niti jedan program poticaja za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, gdje je na evidenciji registrovano skoro 64.000 nezaposlenih osoba. Novac za program i oporavak iz ove situacije postoji, ali niko se ovim problemom ne bavi. Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva za takve program iznose od preko 5,4 miliona KM i SD BiH zahtijeva da se građanima Sarajeva objasni zašto taj novac dosada nije usmjeren na programe podrške za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mjesta", kazao je on jednom prilikom.

Ubrzo su na gore navedene stavove odgovorili su iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo kazavši da od sebe pravi žrtvu, zloupotrebljava bolovanje, bezočno laže i iznosi neistine u javnosti. Kažu i da pod plaštom stranke izdaje saopćenja te nekorektno baca neopravdanu ljagu na rad ove institucije.

Reakcija v. d. direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Edine Ljubuškić je uslijedilo nakon što je uposlenik Službe i član Socijaldemokrata (SD) Igor Kamočaji javno kritikovao rad ove institucije. Zbog toga je upozoren o namjeri otkazivanja ugovora o radu u Službi, piše Klix.

Za Kamočajija je istakla da, kako je navela, dok drugi rade u uslovima koronavirusa "žrtva" glumi manekena po ulicama Sarajeva. Smatra da je Kamočaji trebao postupati u skladu za zakonom.

"Zaštita prava iz radnog odnosa - radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa dužan je u roku od 30 dana dostavljanja odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo odnosno od dana saznanja za povredu prava zahtjevati od poslodavca ostvarivanje tog prava", istakla je Ljubuškić.

Prema njenim riječima, nije joj jasno koja Kamočajijeva prava iz radnog odnosa su povrijeđena.

"Da li ste nesmetano bili na bolovanju - da. Da li ste nesmetano bili na godišnjem odmoru - da. U ostalih nekoliko radnih dana koje se proveli na poslu, računajući od početka mog imenovanja, ne sjećam se, a niti mogu sebi da objasnim koje sam Vam pravo povrijedila", naglasila je.

Tvrdi da je Kamočaji, koji je i kandidat SD-a za vijećnika u Novom Sarajevu, povrijedio tj. da nije poštivao opće akte Službe i da ga je na to pismeno upozorila.

"Teško mi je shvatiti da tražite od mene da stavim van snage pisano upozorenje jer je zasnovano na zakonu. Vašim postupcima i radnjama za vrijeme bolovanja i nalazom Kantonalnog zdravstvenog osiguranja. Vaš zahtjev nema niti jednog navoda tj. dokaza da Vam je prekršeno bilo koje pravo iz radnog odnosa", potcrtala je.

Ljubuškić također tvrdi da mu je uz upozorenje dostavila i preslike njegovog medijskog istupa tokom bolovanja. Smatra da su medijski istupi Kamočajija, kako je navela, ružni i neutemeljeni prema Službi i njenim odgovornim osobama. Poručila mu je da se bolovanje uzima za liječenje, a ne za medijske istupe.

"Ujedno, dostavila sam Vam i nalaz kontrolora bolovanja koji je ustanovio da niste ispoštovali zahtjeve koji je ustanovio, da niste ispoštovali zahtjeve ordinarijusa u cilju ispitivanja bolesti, citiram: 'Bolovanje od 6.7.2020. je uredno otvoreno, izdate su uputnice za obradu i zakazana kontrola sa istim, međutim nalazi (laboratorije, dijagnostičke pretrage i mikrobiološke analize) nisu dostavljani na kontrolama 9.7.2020. godine, 16.7.2020. god i 24.7.2020. god. što znači da ordinarijus nije mogao imati uvid u ispitivanje bolesti, a samim tim i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta'", ukazala je.

Izdvojila je i sljedeću, kako je navela, nepravilnost.

"Citiram: 'Većina bolovanja se zaključuje na inicijativu osiguranika, rijetko koje bolovanje je dovedeno do kraja tj. ispitivanje i liječenje se prekida tako da se daje mogućnost za ponovno otvaranje bolovanja. Izarani doktor nema uvid u zdravstveno stanje pacijenta'", dodala je.

Za Ljubuškić je navedeno razlog da pisano upozorenje ostane na snazi i u zakonom predviđenoj formi.

"Na kraju, molim Vas da poštujete napisano/obrazloženo u pisanom upozorenju, a naročito iz razloga Vašeg nastavka blaćenja rada Službe po medijima, a da nikakvih i tačnih informacija nemate o radu Službe izuzev fikcija koje imaju za cilj obmanjivanje javnosti", zaključila je v.d. direktora Službe za zapošljavanje KS-a Edina Ljubuškić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...