PUKLA BRUKA USRED BEOGRADA: Nestala spomen-ploča posvećena legendarnom Bati Živojinoviću…

Sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru u Beogradu, u kojoj je odrasla i živjela filmska legenda Velimir Bata Živojinović, nepoznate osobe skinule su spomen-ploču koja je tu postavljena prije tri godine u čast velikog glumca, javljaju "Novosti".

  • Kultura

  • 02. Sep. 2020  02. Sep. 2020

  • 2

Ploču (ali i mural s Batinim likom u blizini Beogradskog dramskog pozorišta) postavio je Batin višedecenijski prijatelj Radoslav Lale Vujadinović, koji kaže da je tužan i razočaran zbog ovog događaja.

"Stanujem u neposrednoj blizini i stalno prolazim tuda. Odmah sam primetio da je spomen-ploča nestala. Ne znam kome je ona smetala? Ako ne poštujemo svoje velikane, kako, onda, očekujemo da nas neko poštuje", kaže Vujadinović, koji je i autor knjige "Valter prije Valtera".

On objašnjava da su Batini roditelji kupili stan u toj zgradi još 1948. i prisjeća se da su se kao klinci igrali ispred nje.

"Spomen-ploča koju je izradio Dragan Stojanović, već je jednom nestala, samo desetak dana pošto je postavljena, ali smo ubrzo napravili drugu", otkriva Vujadinović i dodaje da će uskoro, i treći put, postaviti ploču u Batinu čast.

Na mjestu nekadašnje spomen-ploče Bati vidjeli su se ostaci silikona kojim je tabla bila pričvršćena za zid, tik pored ulaznih vrata. Stanari ove vračarske višespratnice rekli su da ne znaju šta se desilo s tablom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...