MISTERIJE SVIJETA: Nevjerovatno otkriće šokiralo je i arheologe, u grobnici staroj 5.000 godina pronađen par koji se držao za ruke, a onda je uslijedilo nešto još jezivije...

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 03. Sep. 2020  03. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u daleki Sibir, u vrijeme kada je došlo do senzacionalnog otkrića.

Naime, ruski arheolozi kod Bajkalskog jezera u Sibiru otkrili su grob para starog oko 5.000 godina. Kosturi su sve vrijeme ostali netaknuti te je vidljivo da su pokopani držeći se za ruke. Muškarcu je na oko položen prsten od rijetkog bijelog žada, a još tri takva prstena pronađena su kod njegovih prsa.

To je, vjerovatno, bilo povezano uz vjerovanja tamošnjih ljudi o zagrobnom životu. Usto je oko koljena nosio kožnu vrećicu s nepoznatim metalnim predmetom, o kojem arheolozi nisu željeli dati dodatne informacije. Ženski kostur su oštetili glodavci, a kraj njega je pronađen veliki bodež, također izrađen od bijelog žada. Obje lobanje su bile okrenute na zapad, što je, vjerovatno, imalo neku ritualnu funkciju. Bajkalsko jezero, najstarije i najdublje jezero na svijetu, bilo je svetinja mnogim lokalnim neolitskim kulturama.

Foto: Dmitry Kichigin

Pokop iz bronzanog doba u blizini Bajkalskog jezera i danas intrigira arheologe, koji još nisu otkrili sadržaj kožne vrećice pronađene između čovjekovih koljena. Stručnjaci nagađaju da su drevni par, stariji muškarac i njegova supruga ili njegova ljubavnica, pokopani vječno u znak ljubavi. Postoji nekoliko jedinstvenih aspekata para za koje se vjeruje da potječu iz kulture Glazkov iz bronzanog doba.

Foto: Dmitry Kichigin

Arheolog dr. Dmitrij Kichigin rekao je: "To je, vjerovatno, bilo nekako povezano s njihovim idejama o zagrobnom životu."

Uzorci kostiju para poslani su u Kanadu radi radiokarbonske analize, ali ruski tim koji je sudjelovao u iskopavanjima, vjeruje da je par star od 4.500 do 5.000 godina.


Foto: Dmitry Kichigin

„U grobu smo pronašli muške i ženske kosture, ležali su na leđima, glave okrenute prema zapadu, ruku pod ruku“, rekao je Kichigin.

U blizini žene nalazio se ogromni nož od žada, dužine oko 50 centimetara i širine 30 centimetara.

Privjesci zuba jelena i mošusa pronađeni su na muškoj lobanji i oko stopala.

Grobnica je otkrivena na rtu Maloe More, tjesnacu koji razdvaja kopno i otok Olkhon, u blizini naselja Chernorud, na nekih 260 kilometara sjeveroistočno od Irkutska.

Precizno mjesto za sada se drži u tajnosti kako bi se izbjeglo da amaterski kopači unište mjesto koje, vjerovatno, sadrži više grobova, možda starijih od ovog.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...