DŽAFEROVIĆ OTKRIO: Evo o čemu su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Palmerom

Džaferović ističe da su dobili podršku i apel da budu posvećeniji reformskom putu.

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon susreta članova Predsjedništva sa Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan. 

Džaferović ističe da su dobili podršku i apel da budu posvećeniji reformskom putu i budućnosti kako bi se država što prije izgradila kao sigurna i stabilna za građane koji budućnost treba da traže ovdje, a ne izvan zemlje.

- Bilo je razgovora o obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Dejtona. Drugo pitanje bilo je borba protiv trgovine ljudima. BiH je u opasnosti da se ne pomjeri nabolje na skali zemalja i mi ćemo već od sljedeće sjednice imati posebnu temu o borbi protiv trgovine ljudima - rekao je Džaferović.

Naveo je da se razgovaralo i o pitanju učešća BiH u vojnim vježbama s NATO-om i Euforom. Kako je kazao, BiH planira učešće u vježbi 2022. godine i traži se ono što je već prihvaćeno kao plan reformi s NATO-om.

- Četvrta stvar i jako važna bilo je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova te odnos prema BiH. Jasno je kazano da taj proces nema veze ni sa jednom zemljom u regionu nego samo s Beogradom i Prištinom. To je ono što mi znamo, ali sad su to napomenuli predstavnici SAD-a. Uvjeren sam da će današnji sastanak biti dodatni poticaj svima nama da radimo bez tenzija i proizvodnje problema - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, piše "Oslobođenje".

Istaknuo je i da su obavljene konsultacije u vezi sa zahtjevom za vanrednim sjednicama. Članovi Predsjedništva su se dogovorili da se 17. septembra održi redovna sjednica sa šest tema, a one se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za "mali Schengen".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...