BAHATOSTI NEMA KRAJA: Stranka ga uhljebila - on joj javno zahvalio

Žalosna je činjenica da ovakvi slučajevi ne mogu biti predmet istrage nadležnih organa.

  • Mini market

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

Praćenje predizbornog perioda koje provodi "Transparency International u Bosni i Hercegovini" (TIBiH), pokazuje porast slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu političke promocije. Najnoviji primjer dolazi iz Ugljevika, gdje su počinioci putem društvenih mreža otvoreno priznali stranačko zapošljavanje u državnoj firmi pred izbore.

Opštinski odbor Ujedinjene Srpske Ugljevik na svojoj Facebook stranici podijelio je objavu svog aktiviste, koji zahvaljuje osobama iz te stranke što su ga „ubacili u državnu firmu“. Na taj način su u Ujedinjenoj Srpskoj, kako autor objave shvata, potvrdili da im je omladina na prvom mjestu. Objava, koja je kasnije uklonjena sa profila autora i stranice OO US Ugljevik, poziva i ostale da se „osvijeste“ te glasaju za „poštene i ispravne ljude“.

- Budući da je zaposlenje u javnom preduzeću cilj mnogih u BiH te da je to moguće samo uz pomoć politike, stranačko zapošljavanje je postala raširena pojava. I pored toga, o stranačkom zapošljavanju se rijetko govorilo javno najviše zbog opšteg shvatanja da se radi o nepoželjnoj pojavi. Barem je to sada bio slučaj - navode iz TIBiH.

alt

Zakoni u RS ne obavezuju raspisivanje konkursa prilikom zapošljavanja u javna preduzeća pa ovakvi slučajevi ne mogu biti predmet istrage nadležnih organa, piše "Oslobođenje".

- Zbog takve pravne manjkavosti, s vremenom se svijest građana promijenila tako da se stranačko zapošljavanje više ne posmatra kao zloupotreba političke svrhe i pojava koju treba osuđivati, već, naprotiv, kao nešto što treba pozdraviti i čemu se treba nadati - navode iz ove organizacije.

"Transparency International u Bosni i Hercegovini" kontinuirano prati proces predizborne kampanje u 69 lokalnih zajednica sa 74 terenska posmatrača, a ovakve i slične pojave će u naredna tri mjeseca redovno evidentirati i objavljivati putem portala Transparentno.ba te će o svim eventualnim kršenjima propisa obavještavati nadležne institucije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...