GORI U LIBIJI: Demonstranti u Benghaziju zapalili sjedište paralelne vlade...

Demonstranti su zapalili sjedište paralelne vlade u Benghaziju, drugom gradu po veličini u Libiji, gdje je počinjena znatna materijalna šteta, saopštili su izvori bliski snagama sigurnosti.

  • Svijet

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

"Grupa demonstranata je rano jutros napala zgradu vijeća ministara, podmetnula požar i pobjegla", izjavio je izvor blizak Ministarstvu unutrašnjih poslova paralelne vlade u Libiji, prenosi Beta.

Policija i vatrogasci su brzo došli na lice mjesta i ugasili požar, u kojem je uništen glavni ulaz zgrade.

Protesti su, također, izbili kasno u subotu u Al-Baydi, u Sabhu na jugu zemlje, te prvi put u Al-Marju, uporištu odmetnutog vojnog zapovjednika Khalife Haftara, kazali su svjedoci.

Haos u Libiji

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji lider Muammer Gaddafi.

Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju.

Istočnu Libiju i veći dio juga zemlje kontrolira Haftarova samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA), koja je u savezništvu sa paralelnim parlamentom, koji se, također, nalazi na istoku.

Ofanziva LNA, koja je trajala 14 mjeseci radi zauzimanja prijestolnice Tripolija i preuzimanje vlasti od međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), propala je u junu, čime je oslabljen Haftar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...