RAZJARENI DODIK: "Bosanski se na srpskom kaže..."

"...bošnjački."

  • Politika

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 33

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da, osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi s roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu izjavu nakon današnjeg sastanka s roditeljima školske djece u Zvorniku da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati s njim o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama te da se đacima u knjižice upisuje bosanski jezik, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak. "Nametanje naziva jezika bosanski je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni bosanski jezik", istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da, ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda im mora objasniti da se "bosanski na srpskom kaže bošnjački". "I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...