CORAX KOMENTARISAO SVOJU POSLJEDNJU KARIKATURU: "Vučić se hrani prebijanjima"

Tekst objavljen na beogradskom portalu Nova.rs objavljujemo u izvornoj varijanti.

  • Kultura

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 1

Nova karikatura čuvenog Predraga Koraksića Koraksa šalje provokativnu, direktnu sliku i poruku. Na njoj je naslikan predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji slamčicom pije krv iz glave mladića kojeg za to vreme batinaju. U izjavi za naš portal Koraks kaže da je karikatura inspirisana poslednjim nasilnim dešavanjima u Novom Sadu i snimcima koji su uznemirili javnost. Reč je, objašnjava Koraks, o metafori koja oslikava današnju vlast i prvog čoveka države.

“Ta karikatura ima jednu predistoriju. Vrlo sličnu karikaturi sam nacrtao 1996. kada su na demosntracijama prebijani studenti. Sad su samo likovi promenjeni, na toj prvoj karikaturi bila je nacrtana policija koja tuče studente i dole leži student, a njegovu krv je pio Slobodan Milošević”, kaže Koraks i podseća da je tada krv na crtežu bila crna, jer nije bilo kolora za štampanje.

Kasnije je saznao da je zbog te karikature postojala inicijativa da se protiv njega podigne optužnica, ali to se, ipak, nije dogodilo.

“Karikaturu sam ponovio, potpuno istu scenu. Asociralo me je na priču sa momkom koji je pretučen, sve je to proizvod ove vlasti. Ko je ovde glavni zna se”, kaže Koraks.

Na pitanje da li misli da bi neko danas mogao da zbog ove karikature inicira optužnicu, Koraks kaže de ne zna da li bi se neko uopšte usudio da to  uradi, jer takvi postupci na kraju ispadnu konraproduktivni.

“Umesto da nešto isteraju, oni ustvari ispadaju glupi”, primećuje Koraks.

Upitan da prokomentariše suštinu njegove karikature, čuveni crtač naše stvarnosti objašnjava: “On se hrani čitavim tim prebijanjem, to je hrana njegova. tako sam ja to razumeo”, kaže Koraks.

Autor dodaje da je i sa glavnim urednikom danas razgovara karikaturi, a Draža Petrović mu je rekao da je crtež uredu i da je reč o metafori.

“To i jeste metafora, samo ne znam kako će ovo mudro rukovodstvo to da shvati”, konstatuje Koraks.

Ova karikatura izazvala je i brojne komentare na društvenim mrežama, a konstatcija je uglavnom da je Koraks pogodio u metu i da je to prav slika aktuelne vlasti.

“Ma tako je, treba ljudi da shvate brutalnost ovog režima, Corax dao gas na vreme,treba ga stići i ako je u godinama”, jedan je od komentara.

Ipak ima i onih kojima se karikatura učinila suviše brutalnom, pa su uputili kritike Koraksu i urednišvu lista Danas koji je objavio karikaturu: “Sramota je ovo da objavljujete zbog žrtve”, komentar je jednog korisnika Fejsbuka.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...