KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naša današnja slastica nastaje za 45 minuta, a nestaje u trenu.

  • Gastro

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

Za biskvit:

4 jaja  

450 g šećera  

1 vanilin šećer

1 čaša jogurta (250 g)

1 čaša ulja (250 ml)

3 čaše brašna (500 g)

1 prašak za pecivo (16 g)

Za čokoladni umak:

450 g tamne čokolade

500 ml mlijeka

250 g maslaca

3 kašike šećera

3 kašike kakaa

Za fil:

Pekmeza od šljiva bez komadića ili 1 puding po vašem ukusu, pripremljen sa 300 umjesto 500 ml mlijeka

400 g kokosovog brašna za uvaljati

PRIPREMA

U posudu za miksanje sipajte jaja i kremasto ih umutite. Zatim dodajite kašiku po kašiku šećera (pomiješan s vanilin šećerom).

Postepeno ulijevanjte jogurt pa ulje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, prosijte ih preko smjese pa ih laganim pokretima umiješajte.

Kalup veličine 35 x 27 x 6 centimetara obložite pek-papirom i ravnomjerno raspodijelite tijesto. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 175°C gornji/donji grijači 35-40 minuta. Ako vam pred kraj na površini puno potamni, stavite sloj alu-folije i nastavite sa pečenjem. Na kraju, provjerite čačkalicom da li je gotov.

Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa, pustite 5 minuta da se ohladi pa ga oprezno okrenite i skinite pek-papir. Ostavite ga da leži na gornjoj strani, jer ćete ga tako lakše rezati.

Odstranite okrajke od ohlađenog kolača i izrežite ga na kocke iste veličine. Po želji, kocke horizontalno prerežite pa punite pekmezom ili pudingom.

Nakon punjenja, pripremite umak od čokolade. Sve sastojke sipajte u šerpu i zagrijavajte dok se ne otope i povežu.

Pripremite dvije zdjele. U jednu stavite umak (trebao bi biti topao ili čak vreo), a u drugu kokos. Kocke kolača stavite prvo u umak, ostavite malo da se okapaju pa ih okrenite u kokosovom brašnu.

Gotove čupavce redajte na tacnu obloženu pek-papirom i stavite na hlađenje u frižider na barem jedan sat.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...