TERETE SE ZA GNUSNE ZLOČINE KAKVE SVIJET NIJE VIDIO: Objavljena imena svih uhapšenih u akciji SIPA-e na Sokocu...

Sedam osoba uhapšeno je jutros na području Sokoca, a osumnjičeni se terete da su u septembru 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubistvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progonu civilnog stanovništva sanavedenog područja, saopćeno je jutros iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

Kako je saopćeno, u koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su u ranim jutarnjim satima na području općine Sokolac locirali, identificirali i lišili slobode ukupno sedam osumnjičenih osoba.

''Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22. rujna 1992. godine, kada su pripadnici VRS izvršili napad na navedeno selo te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan-Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine'', saopćeno je iz Tužilaštva.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

''Tijekom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužiteljstvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni,obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS-a, koji će biti ispitan u suradnji s organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora'', saopćeno je.

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu. Jutrošnja akcija, realizirana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene:

1. Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac

2. Radomir Obradović, zvani Dragan, rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac

3. Radislav Krstić, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, *nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj

4. K. N., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje

5. Miladin Gašević, zvani Ćirko, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2.rmtbr

6. Momir Kezunović, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

7. Branislav Kezunović, zvani Miki, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

8. Željko Gašević, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

9. Jadranko Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...