IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM: Nema pregovora s HDZ-om dok se ne formira Vlada... u FBiH se pretvorilo u TEROR MANJINE NAD VEĆINOM... (FOTO)

Izetbegović je kazao da ozbiljan nastavak razgovora SDA i HDZ-a nije realno očekivati dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

  • Politika

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 5

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a BiH, razgovarali su danas o početku i načinu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Bakir Izetbegović kazao je novinarima nakon sastanka da nema pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH dok se ne formira Vlada Federacije BiH.

Dodao je da nije realno očekivati dogovor o izmjeni Izbornog zakona dok se ne implementiraju rezultati opštih izbora.

"Dvije godine smo bez vlasti u FBiH i osam mjeseci bez popunjenog Ustavnog suda. Mislim da je sve to potrebno pomaći dok se ne završe lokalni izbori. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou, obesmisluje izbore", rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da se sve presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju implementirati.

"To smo potpisali prije par mjeseci u Mostaru. Sve te presude su, kako izlgeda, u koliciji, ali nisu, dogovor bi značio stabilnu BiH. SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja, a prihvatiti ga moraju dvije trećine poslanika, kao i delegati u Domu naroda, a prije toga ga moraju prihvatiti i koalicioni partneri DF i SBB", kazao je Izetbegović.

Rekao je da će SDA insistirati da domovi naroda ne mogu imati istu ulogu kao predstavnički domovi.

"Domovi naroda mogu štititi nacionalne vitalne interese, ali ne mogu manjine terorizirati većinu, što se radi u FBiH", kazao je Izetbegović.

Komentirao je posjetu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Zagrebu, odnosno poziv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, i Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske.

"Politika koju Dodik vodi je politika blokada, vrijeđanje Hrvata i Bošnjaka, koje je nedavno nazvao ustašama i balijama. Dodik nije u ovom momentu predsjedavajući BiH. Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loše, to je podrška politici koju Dodik predstavlja, a to je loša politika. Vidjet ćemo kakvi će zaključci današnjeg sastanka biti i da li će me oni demantovati. Zvao me je Milanović, a i Plenković, rekao sam im to, oni smatraja da treba razgovarati, pa vidjet ćemo", kazao je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...