ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" O HDZ-ovoj KRAĐI: "Nacrt zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji je brutalan plagijat idejnog projekta BH-Gasa s ciljem da ga preotme fantomska firma"

“Zakon o plinovodu "Južna plinska interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", koji je HDZ dostavio u Dom naroda Parlamenta FBiH je plagijat zakona koji je na moju inicijativu, a putem radne grupe formirane u BH-Gasu, urađen u BH-Gasu i dostavljen Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje", kaže Almir Bečarević.

  • Politika

  • 08. Apr. 2024  08. Apr. 2024

  • 1

Piše: Darko OMERAGIĆ

Vijest da je HDZ početkom marta u parlamentarnu procedure uputio “novi” nacrt zakona o plinovodu Južna plinska interkonekcija BiH-RH nije zaokupila veću pažnju naših medija, niti se o njoj se raspravljalo na analitičan način. Tek poneki medij je prenio informaciju o upućivanju nacrta zakona u parlamentarnu proceduru uz zaključak da ovim Dragan Čović, bez čijeg ga znanja i odobrenja ga HDZ-ov delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba ne bi ni poslao na pisarnicu Domu naroda, ovim i dalje ide u kontru State Deparmentu koji je jasno stavio na znanje da projekat izgradnje južne plinske interkonekcije treba voditi federalna kompanija BH-Gas.

Ovim potezom HDZ i Dragan Čović su gurnuli prst u oko ne samo State Departmentu nego i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću koji je američkim diplomatama obećao da će Vlada tokom marta u parlamentarnu proceduru uputiti identičan nacrt zakona o južnoj interkonekciji koji je njegova Vlada ranije povukla, a koji predviđa da se južnoj interkonekcijom nastaviti baviti kompanija BH-Gas koja je od početka u ovoj priči.

No, HDZ se potrudio da stvar sa nacrtom zakona koji je on “predložio” HDZ bude još skandaloznija plagirajući zakon koji su pisali članovi radne grupe BH-Gasa, saznaje “Slobodna Bosna”. Tim povodom smo razgovarali s jednim od autora prvog zakona Almirom Bečarevićem koji je potvrdio naše sumnje:

OVO SU AUTORI ZAKONA

“Zakon o plinovodu "Južna plinska interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", koji je HDZ dostavio u Dom naroda Parlamenta FBiH je plagijat zakona koji je na moju inicijativu, a putem radne grupe formirane u BH-Gasu, urađen u BH-Gasu i dostavljen Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje. Iz poštovanja prema kolegama na Zakonu su radili: Jasmin Salkić, Amra Sadović, Mirela Hadžiomerović-Šutović, Emira Uzunović, Belma Filipović i Almir Bečarević. Ovo su autori Zakona, uz kasnije učešće USAID u dijelu manjih korekcija u zakonu. Zakon HDZ-a je, kako rekoh, brutalni plagijat i u istom su napravljene manje izmjene, ali je 90 posto Zakona ostalo isto kako je i definisano kroz radni tim BH-Gasa”, rekao nam je Bečarević.

Bečarević nam je u nastavku detaljno obrazložio na koji način je HDZ ukrao ideju o zakonu, prilagodio je vlastitim potrebama, te pokazao zavidno neznanja o tematici:

“Da bih ovu brutalnost HDZ-a prikazao na vrlo jednostavnom primjeru pogledajmo član 5. tačka (6) “njihovog” Nacrta Zakona:

"(6) lnvestitor se zadužuje da osposobi postojeći vlastiti transportni sistem (etapno) za reverzibilan rad i prilagodi ga tehničkim zahtjevima kao neodvojivi dio gasovoda "Južna interkonekcija BiH i RH", te na taj način omogući stabilno snabdijevanje postojećih potrošača u FBiH." 

Investitor, u ovom slučaju "Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar iz BiH, će da "osposobi vlastiti transportni sistem za reverzibilan rad". Ova izmišljena firma niti ima vlastiti transportni sistem, niti ga može osposobiti za reverzibilni rad, jer ovaj član se odnosi na gasovod Zenica-Sarajevo koji je u vlasništvu BH-Gasa i isti se mora prilagoditi za rad u reverzibilnom režimu. Da bi gas sa juga uopće došao do Sarajeva i da bi se omogućilo "stabilno snabdjevanje postojećih potrošača", BH-Gas je kroz Zakon stavio obavezu da jednosmjerni gasovod Zenica-Sarajevo učini reverzibilnim za transport gasa prema Sarajevu, a HDZ ostavio ovu tačku Zakona, jer oni uopće niti ne razumiju zašto je ovo napisano. Ovo je dokaz o kakvim diletantima se radi i o kakvoj brutalnosti u prepisivanju se radi”, kazao nam je Bečarević, te dodao:

“Dalje, u članu 5. tačka (3) Nacrta Zakona koji je dostavio HDZ je propisano:

(3) Prostorni planovi područja županija/kantona na kojima će se graditi plinovod uskladit će se s trasom plinovoda iz Idejnog projekta trase plinovoda „Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska“.

Idejni projekat je finansiran od BH-Gasa i vlasništvo je BH-Gasa i ova tačka je u Zakonu koji je urađen u BH-Gasu logičan slijed u realizaciji projekta, a sada kroz ovaj prepisani član HDZ bi da BH-Gas dostavi Idejni projekat fantomskoj firmi "Južna plinska interkonekcija", kako bi sada oni bili ti koji su vlasnici Idejnog projekta gasovoda. BH-Gas je na bazi ovog Idejnog projekta zatražio urbanističku saglasnost od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i sada bi HDZ da elegantno uđe u ovaj proces otimanjem projekta i stupanjem na mjesto BH-Gasa. Da li će neko u Parlamentu pri zdravoj pameti dići ruku za ovo, osim HDZ-a, čisto sumnjam.”

HDZ BI DA UKLJUČI PRIVATNI KAPITAL

HDZ je promašio i u pogledu načina finansiranja izgradnje Južne plinske interkonekcije što nam je Bečarević, također, podrobno objasnio:

“Ono što je u Nacrtu Zakona HDZ-a dodano u Zakon je definisano u članu 6. tačka (1):

(1) Uz podršku Vlade FBiH realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska će se financirati zaduživanjem, grantovima, proračunskim i vlastitim sredstvima Investitora, modelom javno-privatnog partnerstva (JPP) te drugim izvorima financiranja.

U Zakonu BH-Gasa javno-privatno partnerstvo (JPP) uopće nije predviđeno i kroz ovaj član se pokazuju namjere HDZ-a. BH-Gas je javna kompanija i sa gasovodom u vlasništvu FBiH i sve što je kroz godine gradio je finansirano kroz kreditna zaduženja koja je podizao direktno BH-Gas i to od međunarodnih finansijskih institucija. Finansijer je bio EBRD, a kompletan koncept je zasnovan na principu javnog preduzeća koji pruža javnu uslugu transporta gasa. Učešće privatnog kapitala je isključeno na isti način kao u, na primjer, Hrvatskoj, gdje Plinacro gradi transportne gasovode bez učešća privatnog kapitala. HDZ se poziva u svemu na prakse Hrvatske, a ovdje predlaže ono što ne može niti u Hrvatskoj i ovdje se vide namjere da gasovod bude finansiran i privatnim kapitalom, te time tvrdnje američke administracije postaju apsolutno tačne da se u zahtjevima HDZ-a radi o privatnim interesima određenih grupa, a ne o javnoj potrebi zadovoljavanja potrošača prirodnog gasa.”

Američki državni sekretar Antony Blinken u januaru ove godine zatražio je u pismu od šefova diplomatija Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na Dragana Čovića kako bi prestao s opstrukcijama plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. Ovim pismom Amerikanci su kao direktnog krivca naveli Dragana Čovića, a poslije se šuškalo da bi upravo njegovo ime moglo biti upisano na jednu od narednih američkih crnih listi. No, Čović se mudro primirio na dva-tri mjeseca, te nakon toga putem svog delegata Damira Džebe nastavio da radi po svom za šta je naravno dobio podršku i svog starijeg političkog brata Andreja Plenkovića. Da li će I nakon ovofg poteza Dragana Čovića Amerikanci nastaviti da mirno gledaju kako se stvari razvijaju ili će sada procijeniti da je Čović djelovao i da mu treba uvesti sankcije vidjet ćemo u narednom periodu. No, ako bi se u djelo provelo ono što s jedne strane radi Čovića, a s druge Milorad Dodik onda bismo, prema riječima Almira Bečarevića, imali sljedeću situaciju:

ZAOKRUŽIVANJE PLANA

“Sada dolazimo do ventila i stvarnih namjera plana HDZ-a. Sa istoka Elek i Sarajevogas, Istočno Sarajevo, te Gas Promet Pale, a sa juga "Južna plinska interkonekcija". Središnji dio BiH je planiran da bude potrošač (Sarajevo, Zenica...), ali bez mogućnosti da BH-Gas ima bilo koji ulaz gasa u BiH i time praktično bude zarobljen sa istoka i juga dobroj volji stvarnih vlasnika ventila. Ova dva ulaza bi bila pod kontrolom ove dvije firme, a treći mogući ulaz gasa, Nova istočna interkonekcija, bi bila pod kontrolom Gas Res-a (RS).

Ovo je kratki pregled o Nacrtu Zakona koji je dostavio HDZ i o namjerama srpsko-hrvatskog plana u gasnom sektoru, gdje bi Bošnjaci trebali biti u doslovnom značenju bekani. Energetika je stub države, a dati i dići ruku za realizaciju ovog plana je izdaja i ništa drugo”, smatra Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...