BISERA TURKOVIĆ POSLALA PAR PITANJA DODIKU: Kad ste već išli u Zagreb...

S obzirom na to da je Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaduženih za vanjsku politiku naše zemlje, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje izuzetno važnih pitanja za državu, kazala je Turković.

  • Politika

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je posjetio Zagreb, što je naišlo na brojne, burne reakcije, kako u našoj zemlji, tako i u susjedstvu.

Danas je tim povodom saopćena i izjava zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, koja kaže:

“S obzirom na to da je Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaduženih za vanjsku politiku naše zemlje, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje izuzetno važnih pitanja za državu, kao što su pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora i sječe šume na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske na planini Plješevici.

U kontekstu Trgovske gore, odlagališta nuklearnog otpada koje prijeti građanima u Bosanskoj Krajini, dobro bi bilo da kao visoki zvaničnik koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz bh. entiteta RS, umjesto optuživanja drugih, informiše svog stranačkog kolegu ministra Košarca o tome šta je uradio po ovom pitanju tokom boravka u Zagrebu, a naravno da to odgovori i direktno ugroženom stanovništvu."

Svakako, nastavlja ministrica Turković, "dobro bi bilo da je Dodik inicirao rješavanje pitanja provedbe protokola o međusobnoj saradnji u krivičnim postupcima i izručenju optuženih za ratne zločine u Bosnu i Hercegovinu, koji trenutno borave u Hrvatskoj, vraćanja imovine bh. kompanija, slučaj Pelješkog mosta i pripadajućih prava Bosne i Hercegovine, pitanja granica i brojnih drugih pitanja".

"Zanimljivo je da se gospodin Dodik brine o migrantima, dok se istovremeno protivi izlasku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granicu sa Srbijom, kako bi se spriječio njihov ulazak u našu zemlju.

Dodik govori da Bošnjaci pokušavaju majorizirati Srbe i Hrvate, što prema svim relevantnim podacima nije istina, dok istovremeno u dijelu Bosne i Hercegovine, gdje ima apsolutnu vlast, Bošnjaci i Hrvati nisu zaposleni u skladu sa članom 97. Ustava RS, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine.

Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik. Očekujem da gospodin Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica, budu svjedoci njegovih napora”, zaključuje ministrica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...