LJUBIĆ VAN SEBE ZBOG KOMŠIĆA: Pozvao Valentina Inzka da kazni lidera DF-a!

Predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor Božo Ljubić osvrnuo se na izjavu Željka Komšića da konstitutivnost naroda ne postoji nigdje u Evropi te da je riječ o davno prevaziđenom "sovjetskom modelu".

  • Politika

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 8

Na pitanje HMS-a kako komentira zalaganje Željka Komšića za ukidanje konstitutivnosti naroda kao “sovjetskog modela” koji “ne postoji nigdje u Europi”, Ljubić je kazao da Komšić ne zavređuje njegov komentar.

Umjesto da argumentima ospori Komšićevu tvrdnu, Ljubić je "poziv u pomoć" upitio šefu OHR-a čiji odlazak iz BiH zajednički priziva sa Miloradom Dodikom. 

- Oni koji negiraju konstitutivnost naroda, ruše same temelje ustavne strukture Bosne i Hercegovine. Podrivaju Daytonski mirovni sporazum, čime ugrožavaju teško postignut mir u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Obveza je i odgovornost visokog predstavnika, sukladno aneksu 10 Mirovnog sporazuma, barem osuditi takvo protuustavno djelovanje ako već ne želi koristiti „bonske ovlasti“ - kazao je Ljubić, koji je na kraju razgovora priznao kako ga frustrira držanje visokog predstavnika Valentina Inzka, koji stalno govori kako treba provesti apelaciju Sejdić –Finci, a nikada "predmet Ljubić".

- Pa, pobogu, gospodine Inzko, nismo ni ja, a ni Vi krivi što je Vaš zemljak Petritsch svojim amandmanima derogirao Ustav i kreirao stanje na koje smo i ja i Ustavi sud morali reagirati. Vi imate priliku pomoći da se to ispravi - zaključio je Ljubić.

Podsjećamo, Željko Komšić je reagirao na izjavu Milorada Dodika, koji je u Zagrebu rekao da se u BiH ne poštuje konstitutivnost naroda.

- Konstitutivnost naroda se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić sve ovo vrijeme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate - kazao je Dodik.

Komšić je svom kolegi iz državnog vrha BiH ubrzo odgovorio konstatacijom da je insistiranje na konstitutivnosti "sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpuno, kao nazadan, odbačen".

- U Evropskoj uniji sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost naroda. Bosna i Hercegovina teži EU, odnosno ukidanju te konstitutivnosti, i ja to podržavam unatoč otporima Zagreba - izjavio je Komšić.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...