IZ BiH PROTJERAN 101 STRANI DRŽAVLJANIN: Među njima su...

Služba za poslove sa strancima, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca, usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

  • Hronika

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 1

Inspektori za strance, u saradnji sa policijskim službenicima, provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banje Luke. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Iraka, Irana i Jemena. Navedena lica stavljena su pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

Inspekcijskim nadzorom utvređene su određene nepravilnosti u pet objekata te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima, izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima je državljaninu Hrvatske koji je na području grada Banje Luke počinio krivično dijelo otuđenje imovine, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u periodu od tri godine te su ga inspektori za strance predali pripadnicima policije Republike Hrvatske na GP Stara Gradiška.

Služba za poslove sa strancima realizovala je dobrovoljni povratak za 19 državljana Turske, koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bio je 12.521 migrant, od kojih 901 samo u posljednjih sedam dana.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.440 migranata.

Služba za poslove sa strancima će, u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima, nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba) 

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...