UZBUĐENJE LJUBITELJA NA VRHUNCU: U Yokohami predstavljen novi model legendarnog sportskog automobila

Atraktivni žuti Z zapravo je prototip koji najavljuje serijsku verziju. U Nissanu su potvrdili da ona stiže brzo. Imat će biturbo V6 motor, čija se snaga još ne zna.

  • Auto

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Nissan je predstavio novi Z Proto, prototip kojim najavljuje dolazak nove generacije legendarnog sportskog automobila iz Serije Z. Auto je predstavljen u Nissanovom paviljonu u Yokohami na virtuelnom događaju emitiranom širom svijeta. Novi Z karakterizira vrlo jednostavan, ali efektan i agresivan dizajn. Za pogon je zaslužen V6 motor sa dva turbopunjača, a snaga se prenosi putem ručnog mjenjača. 

alt

- Z je čistokrvni sportski automobil koji utjelovljuje duh Nissana. Riječ je o ključnom modelu našeg transformacijskog plana Nissan NEXT i dokaz da smo spremni učiniti ono što se drugi ne usude, od A do Z. I ja sam ljubitelj serije Z, zato sam posebno uzbuđen što mogu potvrditi da sljedeći Z dolazi ubrzo - izjavio je Makoto Uchida, glavni direktor Nissana, i potvrdio skori dolazak serijske verzije automobila.

alt

Za očekivati je da će se dizajnom novi serijski model Z samo malo razlikovati od prikazanog prototipa. Za njegov izgled je zadužen dizajnerski tim u Japanu. Z Proto je dugačak 438 centimetara i time 13 centimetara duži od prethodnika. Širina auta je 185 centimetara, a visina samo 131 centimetar. Felge imaju promjer 19 inča.

Snaga novog motora još nije otkrivena. Stari 370Z, koji se još prodaje na nekim tržištima, ima od 328 do 344 konjskih snaga. Prema nepotvrđenim glasinama, novi model trebao bi imati motor iz Infinitija Q60S, koji razvija 400 KS. U skladu s tim, trebao bi se zvati 400Z. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...