KAKO ĆE LUKASHENKO REAGOVATI NA OVO?: Tikhanovskaya srdačno dočekana u Bruxellesu; Sassoli zahtijeva oslobađanje uhapšenih

Svetlana Tikhanovskaya, opoziciona liderka u Bjelorusiji, koja je bila kandidat na predsjedničkim izborima protiv aktuelnog predsjednika Alexandera Lukashenka, koji su održani 9. augusta, sastala se u Bruxellesu sa zvaničnicima institucija Evropske unije (EU) od kojih je tražila podršku u svojoj borbi, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Tikhanovskaya je stigla na poziv predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Davida Sassolija.

U Bruxellesu se sastala s visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josepom Borrellom, ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a i Sassolijem.

Sassoli je u izjavi novinarima nakon sastanka zatražio oslobađanje pritvorenih osoba tokom antivladinih protesta koji su izbili u Bjelorusiji odmah nakon izbora.

"Bjeloruski narod trebao bi sam odrediti svoju sudbinu. Jedino trajno rješenje je mirna promjena vlasti", rekao je Sassoli.

Tikhanovskaya je prisustvovala i sastanku Odbora za vanjske odnose EP-a i razgovarala sa parlamentarcima, kojima je pritom kazala da je Lukashenko izgubio legitimitet te da će bjeloruska opozicija i dalje biti jedinstvena protiv aktuelnih vlasti.

Istaknula je da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja Bjelorusije, napomenuvši ipak da zagovaranje uspostave demokratije u toj zemlji ne znači i miješanje u njena unutrašnja pitanja.

"Zato od vas tražimo da budete zajedno uz bjeloruski narod. Potrebna nam je vaša podrška", rekla je Tikhanovskaya.

Bjeloruski predsjednik, koji je na vlasti 26 godina, suočava se posljednjih sedmica sa protestima otkako je 9. augusta na izborima osvojio šesti mandat, sa 80 posto osvojenih glasova. Opozicija tvrdi da su izbori bili lažirani, a i EU, između ostalog, osporava rezultate izbora.

Tikhanovskaya je, nakon izbora i početka antivladinih protesta, napustila Bjelorusiju i sa porodicom otputovala u Litvaniju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...