ZA SVE SU "KRIVI" KIPARSKI GRCI: Ministri vanjskih poslova EU bez dogovora o sankcijama Bjelorusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell objavio je da se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a nisu mogli složiti o sankcijama Bjelorusiji zbog neslaganja kiparskih Grka, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 21. Sep. 2020  

  • 0

Nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu, Borrell je na konferenciji za medije kazao da je na sastanku razgovarano o brojnim pitanjima, uključujući Libiju, Venecuelu, Rusiju, Liban, istočni Mediteran i Bjelorusiju.

Istakao je da EU ne priznaje legitimitet aktuelnog predsjednika Alexandra Lukashenka, tvrdeći da su izbori održani u Bjelorusiji 9. augusta bili nepošteni.

Napomenuo je da su se danas u Briselu sastali sa opozicionom liderkom u Bjelorusiji Svetlanom Tikhanovskayom kojoj su pružili podršku te poručili da bjeloruski narod treba sam odrediti svoju sudbinu.

Naglasio je ipak da se zemlje članice EU-a nisu mogle dogovoriti oko uvođenja sankcija Bjelorusiji.

"Sankcije nisu bile moguće zbog nedostatka konsenzusa", kazao je Borrell, dodajući da će se o tom pitanju razgovarati i na samitu lidera EU-a koji će se održati 24. i 25. septembra.

Istakao je da zbog kiparskih Grka nisu mogli postići dogovor o sankcijama jer su oni tražili i uvođenje sankcija Turskoj, iako nisu bili protiv sankcija Bjelorusiji.

"Ovo je politički problem visokih tenzija. Evropsko vijeće to mora riješiti. Trenutno nije moguće reći kako će se to dogoditi", kazao je Borrell.

Napomenuo je da se sve članice zapravo slažu oko sankcija Bjelorusiji, izrazivši nadu da će na narednom sastanku Vijeća za vanjske poslove uspjeti postići dogovor o ovom pitanju.

"Jer ovo pitanje govori o kredibilitetu Evropske unije. Ako u ovome ne uspijemo, naš će kredibilitet biti ugrožen", rekao je Borrell.

Istakao je da su napravljeni određeni pozitivni pomaci u vezi sa pitanjem istočnog Mediterana, dodajući da će to biti jedno od glavnih pitanja o kojima će se raspravljati na samitu EU-a 24. i 25. septembra.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...