SMIJE LI NAKON OVOGA DAČIĆ DOĆI U SARAJEVO: "Željko Komšić je Hrvat po želji muslimana, SDA Bakira Izetbegovića, decenijama unazad provodi politiku zasnovanu na…“

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su u četvrtak da država prizna nezavisnost Kosova, dok je treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio protiv.

  • Politika

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 17

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je glasanje o nezavisnosti Kosova uslijedilo nakon što je ministrica vanjskih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministrici vanjskih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

"Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Washingtonu omogućava međusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje Kosova", naveo je Dačić.

Dodao je da Priština na taj način zloupotrebljava dogovor iz Washingtona.

"Oni su, vjerovatno, ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Washingtona. Srbija treba da prestane da lobira protiv nezavisnosti Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je dio sporazuma da druge zemlje priznaju Kosovo", rekao je Dačić.

Dodao je da "ne vjeruje" da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova stavljeno na dnevni red Predsjedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocijenio da je to "dio jedne druge politike".

Dačić je rekao da "Evropa zapostavlja činjenicu" da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića "decenijama unazad provodi politiku zasnovanu na 'Islamskoj deklaraciji' Alije Izetbegovića".

"Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije s drugim oblicima društvenog života", kazao je Dačić.

Za Komšića, člana Predsjedništva BiH, Dačić je rekao da je "figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...