STANJE JE DRAMATIČNO: Traži se proglašenje stanja prirodne i druge nesreće u FBiH...

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer je održao sastanak na kojem je razmatrana epidemiološka situacija u Kantonu.

  • Društvo

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 4

Na sastanku su prezentirani aktuelni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na COVID-19 u HNK. Opća je ocjena kako je epidemiološka situacija sve ozbiljnija, a razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba, što je Štab u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovom nepoštivanju.

Stoga su ponovo pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, osobito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične i higijene prostora.

Takođe, ponovo je od svih nadležnih institucija, osobito MUP-a HNK i inspekcijskih službi, zatraženo provođenje pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere prevencije obolijevanja i zaštite građana.

Članovi Štaba upoznati su kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, od Uprave za civilnu zaštitu, odnosno Štaba civilne zaštite HNK, nije dobilo odgovor na traženje Kriznog štaba Ministarstva da Štab civilne zaštite HNK uputi prijedlog Vladi HNK za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće radi pogoršane epidemiološke situacije prouzročene širenjem bolesti COVID-19 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Stoga je od Federalnog ministarstva zdravstva zatražilo da uputi inicijativu da Federalni štab civilne zaštite predloži Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Takođe je, u cilju lakšeg organizovanja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Naime, u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, posebno distanca između učenika, maksimalan broj učenika može biti 18.

Na sjednici usvojene su i Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izolacije i samoizolacije koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...