FASCINANTNA POSLOVNA PRIČA IZ BIHAĆA: Proizvodnjom "pametnih" bolničkih kreveta oduševili su cijelu Evropu

Na stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je članak o uspjehu metaloprerađivačke kompanije ‘Č.J.’ iz Bihaća, koja proizvodi “pametne” bolničke krevete.

  • Ekonomija

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 0

Ideja se rodila kada je vlasnik kompanije Denis Čavkić dobio poruku od nevladine organizacije "Kinderlachen" iz Njemačke. Organizaciju je prethodno kontaktirala jedna porodica iz Bosne i Hercegovine te pitala da li bi firma iz Bihaća mogla da prilagodi bolnički krevet njihovom sinu, koji je teško bolestan.

“Denis je bio spreman pružiti ruku da pomogne, pošto se prisjetio da je i on pretrpio povredu koja ga je zamalo ostavila paralizovanim”, navodi se u članku.

Čavkić je napustio Bihać ranih devedesetih godina, prije ratova u bivšoj Jugoslaviji, te se pridružio braći i sestrama koji su živjeli u Austriji. Tamo je izučio zanat za varioca i počeo pomagati svom bratu Fadilu da nastavi posao prerade drveta, koji je radio i njihov otac dok mu se osamdesetih godina nije zatvorila radnja.

“Iako je na poslu pretrpio strašnu povredu noge i bezbroj puta operisan, uložio je svu energiju u njihov zajednički projekt”, navodi EBRD.

"Odrasli smo siromašni. Početak je bio najteži. Ali, sav novac koji smo zaradili, reinvestirali smo u radionicu i nekoliko mašina koje smo mogli kupiti za proizvodnju i sastavljanje metalnih komponenata”, izjavio je Čavkić.

Dvojica braće su poslije prestala prerađivati drvo te se potpuno preusmjerili na obradu metala.

Firma je ubrzo postala jedna od vodećih kompanija u Bihaću za zavarivanje te sada montira turbine i proizvodi dijelove za dizalice i kotlove koje kupuju neke od najpoznatijih građevinskih kompanija širom EU.

Pandemija koronavirusa je, međutim, utjecala i na poslovanje firme 'Č.J.' te su prihodi drastično opali, ali su dvojica braće prepoznala poslovnu priliku i rupu u tržištu - nedostatak bolničkih kreveta.

"Shvatili smo da već imamo mogućnost da proizvedemo 80 posto tog kreveta, ali nedostajalo nam je iskustva i znanja da pustimo vlastiti proizvod na tržište. Morali smo uzeti u obzir faktore na konkurentnom tržištu, poput istraživanja i razvoja. Tada smo se za pomoć obratili EBRD-u”, izjavio ja Čavkić.

“Uz podršku EU Fonda za razvoj i inovacije preduzeća sa Zapadnog Balkana (WB EDIF), EBRD je povezao firmu sa 'Targer Engineering and Consultingom', vodećom konsultantskom firmom u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogla u izradi plana dizajna i proizvodnje za njihov prvi 'Made in BiH' prototip”, navodi se u članku.

“Kad pogledam unazad i upitam sebe jesam li donio ispravnu odluku, i da nije uspjelo, mislim da jesam”, kaže Denis. Ideja da izbaci svoj prvi originalni proizvod probudila je jak entuzijazam kod tima.

Firma je donirala prototipove bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a sada o proizvodnji svojih mobilnih, ergonomskih kreveta pregovara s nekoliko fondacija širom zemlje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...