KLUB SDA POJASNIO: Bošnjački delegati nisu odali počast zločincu Krajišniku

Narodna skupština (NS) RS odala je danas počast presuđenom ratnom zločincu i prvom predsjedniku NSRS-a Momčilu Krajišniku, nedavno preminulom od posljedica koronavirusa.

  • Mini market

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 1

Sramnom činu upriličenom na samom početku sjednice - minuti šutnje za Krajišnika - prisustvovala je velika većina poslanika. Bojkotovali su ga jedino poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH" Edin Ramić, Begija Smajić i Senad Bratić.

Za razliku od njih troje, četvrti Bošnjak u NSRS-u, ali onaj koji provodi politiku SNSD-a Denis Šulić bio je u sali. A uz njega i sva četiri poslanika iz reda hrvatskog naroda. Iako nepotvrđene, informacije do kojih je došao portal Vijesti.ba govore da su najmanje dva zastupnika iz reda Hrvata odala poštu Krajišniku - Mijo Perkunić, koji je napustio "Zajedno za BiH" i prešao u samostalne poslanike, te potpredsjednica NSRS-a Željka Stojičić, Hrvatica iz vladajućeg SNSD-a.

Troje Bošnjaka iz "Zajedno za BiH", kao što smo već i rekli, početak sjednice su bojkotovali, jer kako kažu, nisu željeli biti dio sramnog čina priređenog u čast presuđenog ratnog zločinca.

- Ja sam još ranije dobio informaciju da će biti minuta šutnje i stoga apsolutno nisam htio da ulazim na taj dio sjednice. Mislim da je to stvarno otišlo u pravcu u kojem nije trebalo. Sramota je to za demokratiju i ružna poruka, posebno povratnicima u entitet RS, kako Bošnjacima, tako i Hrvatima - kaže Senad Bratić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ružna je poruka da, ističe Bratić, preminulom ratnom zločincu minutom šutnje počast odaje najviše zakonodavno tijelo u manjem bh. entitetu.

- Ogromna većina poslanika NSRS-a danas je iskazala podršku životnom djelu i radu Momčila Krajišnika, koji je, između ostalog, učestvovao i u ratnom zločinu protiv Bošnjaka, Hrvata i ostalih nesrba na prostoru entiteta RS - napominje Bratić.

Minuta šutnje za Krajišnika je, dodaje, svojevrstan pokušaj Milorada Dodika da isprovocira preostale kolege u Predsjedništvu BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, nakon što su njih dvojica odbili njegovu inicijativu da na isti način započne sjednica kolektivnog šefa države.

- Imao je on sasvim drugačije izjave prije petnaestak godina, kada je osuđivao i Radovana Karadžića, i Ratka Mladića, i Momčila Krajišnika i sve njih redom. Međutim, sada se trudi da napravi jedan zaokret u svom političkom djelovanju, želi da promijeni političku strategiju i taktiku. A pogotovo uoči predstojećih lokalnih izbora, kada svaku moguću temu koristi za pozicioniranje, kako sopstveno, tako i stranke koju predstavlja - potcrtava Bratić.

Pojašnjava da je, ipak, zakasnio ući u salu na prvu tačku dnevnog reda sjednice, predviđene za poslanička pitanja predsjedniku Vlade RS-a. A za odgovor na pitanje koje je imao namjeru postaviti Radovanu Viškoviću će, nažalost, ostati uskraćen.

- Nakon što smo u medijima vidjeli da je zaštićeni svjedok kako 2007., tako i 2017. dao izjavu kojom Viškovića proziva za učešće u transportu ratnih zarobljenika koji su poslije strijeljani na prostoru Srebrenice, i kasnije i u premještanju grobnica, htio sam ga pitati kakva je njegova uloga u svemu tome i da li će se odazvati Tužilaštvu ukoliko dobije poziv - objasnio nam je Bratić.

Predsjednika koalicije "Zajedno za BiH" Edina Ramića ne bi začudilo da su se i hrvatski poslanici danas pridružili svojim srpskim kolegama u odavanju pošte zločincu Krajišniku. No, kaže kako fizički danas nije prisustvovao sjednici pa ne bi želio da nagađa.

- Oni su svi dio vladajuće koalicije. Potpisivali su nekad i deklaracije u vezi s NDH i slično tako da me to ne bi iznenadilo - rekao je kratko Ramić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...