A, SADA, GURMANSKI SPECIJALITET: Napravite domaću begovu čorbu prema tradicionalnom receptu… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.

  • Gastro

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

Za pileći temeljac:

700 g pilećeg mesa

50 g peršuna

2 l vode

10 komada svježe bamije

1 luk

4 češnja bijelog luka

200 g mrkve

200 g celera

20 g peršuna

20 g korijandera

2-3 kašike kiselog vrhnja

1-2 žumanca

sol, biber 

Za zapršku:

brašno

hladna voda

PRIPREMA

U veći lonac stavite meso, 2 l hladne vode i peršun i pokrijte poklopcem. Čim supa prokuha, smanjite je na srednju vatru i kuhajte 30-45 minuta.

Sitnu bamiju istrljajte među dlanovima da bi male dlačice lakše spale. Zatim je dobro isperite u 3-4 vode pa stavite u toplu vodu s nekoliko kapi limuna. Bamija treba da stoji barem1-2 sata da nabubri, a najbolje je ostaviti je preko noći.

Ako koristite svježe, velike bamije, operite ih, odsjecite peteljke, izrežite na kolutove od 1 cm debljine i kuhajte ih 10 minuta u pola litra vode sa malo limunovog soka.

Nakon kuhanja, i jedna i druga vrsta bamije se dobro ispere u hladnoj vodi.

U međuvremenu celer, mrkvu i luk izrežite na sitne kockice. Bijeli luk stavite u presu za bijeli luk. U većoj šerpi zagrijte dosta ulja ili putera i popržite prvo luk dok ne dobije lijepu smeđu boju. Zatim dodajte bijeli luk, celer i mrkvu i sve skupa pržite 10 minuta.

Kad je temeljac sa mesom gotov, izvadite meso na tanjir da se ohladi. Izvadite i peršun, a temeljac koji je preostao, polako sipajte u lonac sa mrkvom, celerom i lukom.

Stavite poklopac i prokuhajte sve skupa. Zatim smanjite vatru pa kuhajte čorbu 15 minuta.

Lonac sklonite s vatre i polako miješajući dodajte smjesu od umućenog vrhnja i žumanca.

Ako želite još gušću čorbu, jednu šolju srednje veličine napunite hladnom vodom, dodajte 1-2 kašike brašna ili gustina i dobro promiješajte. Smjesu miješajući sipajte u čorbu, kratko zagrijte pa ponovo sklonite s vatre.

Meso rukama skinite s kostiju, kidajte na komadiće i dodajte u čorbu. Na kraju dodajte bamiju, sitno nasjeckan korijander, peršun, sol i biber po ukusu.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...