U POSLJEDNJE DVIJE GODINE VASKOVIĆ SE SKRIVAO U SEDAM DRŽAVA: "Ako bi se vratio u Banja Luku, bio bih UBIJEN!, glavni cilj Dodika i Čovića je da sruše..."

''Dragan Lukač je apsolutno najodgovornija osoba zbog situacije u kojoj se nalazim ne samo ja nego ogroman broj osoba u Banjaluci'', poručio je gost Pressinga.

  • Politika

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 2

Slobodan Vasković, novinar, rekao je večeras za N1 da bi u slučaju povratka u Banjaluku gdje je nekada živio, bio ''vrlo bezbjednosno ugrožen'' te da postoji velika vjerovatnoća da bi tada ''bio lišen života''.

On je u Pressingu rekao da u ovom bh. gradu nije boravio već dvije godine i da je u tom periodu živio ukupno u sedam zemalja. Otkrio je da se trenutno nalazi u Srbiji.

'U Banjaluci nisam bio već pune dvije i po godine. Od tada sam bloger nomad, živio sam u pet različitih zemalja, jedna od njih je Srbija gdje se trenutno nalazim. Bio sam ukupno u sedam zemalja. U Bosni i Hercegovini institucije nažalost ne postoje, nema ko da reaguje, institucije su potpuno razorene, one su privatizovane. Oni koji su na čelu institucija oni se ponašaju s nakaradnim pravilom - institucija, to sam ja'', kazao je gost N1 u večerašnjem Pressingu.

Prema njegovim riječima, on smije doći gdje god želi, ali je druga stvar šta bi mu se tom prilikom dogodilo.

''Ja smijem doći gdje god hoću na ovoj planeti, ali je sasvim druga stvar šta će mi se desiti. Prema mojim informacijama, bio bih vrlo bezbjednosno ugrožen ako se vratim u Banjaluku i na teritoriju Republike Srpske. Postoji velika vjerovatnoća da bih bio lišen života. Ne želim da neko ovo shvati kao neku moju žalopoljku. Ja sam slobodan čovjek, želim da pišem istinu i ono što se stvarno dešava. Ne želim da za lažnu sigurnost budem bilo čiji rob'', dodao je on.

Potom je ispričao da su njegov automobil u Istočnom Sarajevu ''nedavno pokušali zapaliti''.

''Ja inače ne vozim automobil. On je bio parkiran ispred obiteljske kuće u Istočnom Sarajevu. Htjeli su da ga zapale početkom augusta. Moja čitava porodica je izvan Sarajeva, ali dio porodice živi u Istočnom Novom Sarajevu iako oni s mojim pisanjem nemaju baš ništa. Neki i ne dijele moje stavove, ali eto, to se dešava'', rekao je Vasković.

Za situaciju u kojoj se nalazi okrivio je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

''Dragan Lukač je apsolutno najodgovornija osoba zbog situacije u kojoj se nalazim ne samo ja nego ogroman broj osoba u Banjaluci'', poručio je on.

Ključni cilj Milana Tegeltije je da sruši CIK, koji je postavio Parlament Bosne i Hercegovine, i zbog toga se treba skloniti Ranko Debevac da bi neko te njihove presude "očekićao". Rušenje CIK-a je prioritet svih prioriteta Milorada Dodika i Dragana Čovića jer je procjena da ovaj CIK neće dozvoliti izborne prevare, kazao je u Pressingu na N1 novinar i bloger Slobodan Vasković.

Rekli ste da SNSD i HDZ kontrolišu Tužilaštvo BiH? Šta to znači za Bakira Izetbegovića i SDA?

 

Oni kontrolišu mnogo više Tužilaštvo od Izetbegovića, ali ima i on svoje igrače. Pitanje je i zbog čega je dozvolio kontrolne pakate SNSD-u?

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je najavila da se neće odazvati da svjedoči pred Parlamentarnom komisijom. Slično se ponašao i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija?

VSTV samo radi za sebe i slušaju osobe koje su ih dovele. Tegeltija ima enormno bogatu kuću, živi na jako visokoj nozi i dalo bi se istražiti štošta oko njega.

Zašto je Tegeltiji važno da Vedrana Mijović bude član VSTV-a?

Zato da suvereno vlada VSTV-om i vlada imenovanjima i kako bi nastavio sa napadima na Debevca. Njegov ključni cilj je da sruši CIK, koji je postavio Parlament, i zbog toga se treba skloniti Debevac da bi neko te njihove presude "očekićao". Rušenje CIK-a je prioritet svih prioriteta Dodika i Čovića jer je procjena da ovaj CIK neće dozvoliti izborne prevare. Ukoliko oni ne sruše CIK, iako njima nisu ključni ovi lokalni izbori, doći ćemo u situaciju da će se otvarati vreće sa glasovima ako se neko žali da je zapisnik prepravljen. To se do sada nije radilo, nego nam se dešavalo po onoj staljinističkoj - nije bitno ko glasa, nego ko prebrojava.

Da li je krivično djelo da predsjednik Suda BiH ima dvojno državljanstvo?

Nisam pravnik, ali čitao sam neke tekstove koji su pojašnjavali da to nije krivično djelo. Još nigdje nisam našao da jest. Lično smatram da bi svi oni trebali ići sa čelnih pozicija i da tu trebaju doći novi ljudi, koji nemaju nikakvih repova.

Kako komentarišete da je otvoren predmet protiv predsjednika Suda BiH Debevca, a nije protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Tadić za varanje države?

Ne očekujete da Tadić otvori istragu sama protiv sebe, ali je zato otvorila istragu protiv Debevca na osnovu anonimne prijave, koju su napisali oni iz Tužilaštva zajedno sa VSTV-om. Kroz slične stvari sam i sam prošao. Vlasti mi sami napišu anonimnu prijavu protiv mene, Tužilaštvo je zavede i onda ovi iz vlasti objave u svim svojim medijima.

Zašto tvrdite da je Tadić glavna saradnica Tegeltiji u rušenju Debevca?

Vi ste to i sami potvrdili sa svojim pitanjem kako je pokrenuta istraga protiv Debevca, a nije protiv Tadić.

Kako će se to završiti? Građani se čude da glavna tužiteljica napada predsjednika Suda BiH? Također, nikada se nije istražila afera "Potkivanje" koja je vezivana za Tegeltiju?

Afera "Potkivanje" je još jedan dokaza veze između Tadić i Tegeltije. Afera je bila jasna kao dan, a nije pokrenuta istraga.

Građani od ovih vlasti ne mogu ništa dobro očekivati, mogu očekivati samo da im Bog pomogne. Građani gledaju da se spase egzodusa koji će ponovo krenuti. Čim korona stane, krenut će stampedo. I onda će ostati samo živo blato. Međutim, ubijeđen sam da ću se vratiti u bolju Bosnu i Hercegovinu nego koja je sada.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...