JOSEPH BORELL OTKRIO KARTE: Evropska unija odbija priznati Lukašenka za predsjednika Bjelorusije...

Evropska unija (EU) odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU Josep Borrell.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

"Izbori 9. augusta nisu bili ni slobodni ni pošteni. Evropska unija ne priznaje falsifikovane rezultate", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije.

Kako je naveo, takozvano polaganje zakletve i novi mandat na koji Aleksandar Lukašenko tvrdi da polaže pravo, nemaju legitimitet i u suprotnosti su s voljom stanovnika Bjelorusije.

Lukašenko je jučer položio zakletvu za novi predsjednički mandat, uprkos protestima i zahtjevima da se povuče poslije 26-godišnje vladavine.

Evropski parlament je prošle sedmice usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate augustovskih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i naveo da Lukašenka neće smatrati legitimnim predsjednikom nakon što započne novi mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...